گیاه چله داغی و خواص درمانی آن

گیاه چله داغی یا همان گیاه آدمک از انواع گیاهان دارویی بشمار می آید که در درمان بیماری های شکمی و تسکین درد مفاصل و استخوان ها استفاده می شود. همچنین در درمان عفونت های تنفسی و التیام دردهای روماتیسمی مانند آسم و یرقان به کار می رود.

گیاه چله داغی

آشنایی با گیاه چله داغی : 

چله داغی با نام علمی Biebersteinia که از آن به نام سنبل بیابانی هم یاد شده و در فارسی به نام بیش خاف نیز شناخته شده است. چله داغی یا بیش خاف گیاهی پایا دارای ساقه کلفت است که تا حدود ۱۵ تا ۴۰ سانتیمتر رشد می کند.

این گیاه دارای برگ های مرکب شانه ای و گل های زرد رنگ می باشد. تمامی سطح گیاه اعم از گل، برگ و ساقه های آن  پوشیده از کرک های سفید و انبوه است. برگ های آن دو یا سه بار به طور شانه ای بریده شده، گلبرگ های آن رنگ سفید مایل به زرد دارد. این گیاه در شهر های مرکزی  ایران رویش طبیعی دارد.

چله داغی یکی از گیاهان بومی مناطقی چون آذربایجان شرقی و بعضی از مناطق کمربند شمالی ایران، دامنه های البرز، اطراف شمشک، فیروزکوه٬ دماوند و قزوین است. در طب سنتی از آن برای تسکین درد مفاصل و استخوان استفاده می شود. ترکیبات این گیاه دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهاب و ضد درد است.

در بعضی از مناطق کشورمان مانند آذربایجان غربی و شرقی و نیز شهرستان دماوند به طور سنتی از ریشه چله داغی استفاده می شود. مردمان آن منطقه گیاه چله داغی را به صورت ضماد با دنبه گوسفند جهت درمان و التیام دردهای روماتیسمی استفاده می کنند. همچنین برای نرم نمودن عضلات نواحی که شیئی در آن فرو رفته جهت در آوردن شی و یا جا اندازی استخوان های جا به جا شده و در رفته به کار می برند. علاوه بر آن در شهرستان دماوند برای نرم کردن و تحلیل نمودن خار پاشنه پا و حتی تسکین درد از آن استفاده می کنند.

 

گیاه چله داغی

 

خواص درمانی چله داغی :

  • کاهش فشار خون: عمدتا در کشور تاجیکستان استفاده می گردد
    درمان بیماری های معدی و شکمی: از دمکرده و عصاره اندام های هوایی این گیاه برای درمان بیماری های معدی و شکمی و نیز به عنوان بند آورنده ی خون در دوران پس از زایمان استفاده می شود.
  • درمان عفونت های تنفسی: جهت درمان عفونت های تنفسی مانند آسم و یرقان عصاره ی  گیاه چله داغی را  به همراه شیر استفاده می کنند
  • درمان و التیام دردهای روماتیسمی
  • نرم نمودن عضلات
  • تحلیل خار پاشنه پا و  تسکین درد

 

گیاه چله داغی

طریقه ی مصرف چله داغی : 

پس از جمع آوری چله داغی در مرداد ماه، (سه ماه اول سال گیاه در حال رشد است و بهتر است برداشت نشود) ابتدا ریشه های آن را به منظور پاک شدن ریشه از چربی ها و ناخالصی با آب می شویند. پس از تکه تکه کردن در سایه تحت تاثیر هوای آزاد خشک می کنند. سپس توسط دستگاه آسیاب تکه های خشک شده را پودر و آماده مصرف می کنند.

3.3/5 ( 13 نظر )
admin♥
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *