
در این مطلب به معرفی نفتالین، کاربرد و آسیب های آن می پردازیم؛ با ما همراه باشید.
نفتالین چیست؟
نفتالین به نام های آلبوکربن، کافور قیر، قیر سفید و نفتن نیز شناخته می شود. نفتالین یک هیدروکربن جامد، سفید و آروماتیک است که به شکل گلوله های کوچک در بازار به فروش می رسد. نفتالین به سرعت تصعید می یابد و بخاری بسیار آتش زا دارد. مولکول نفتالین از دو حلقه ی جوش خورده ی بنزن ساخته شده است. از زغال سنگ به دست می آید و به فتالیک انیدرید برای ساخت پلاستیک ها، رنگها و حل کننده ها به کار می رود.
کاربرد نفتالین
نفتالین برای گندزدایی و حشره کشی کاربرد فراوانی دارد. نفتالین را برای جلوگیری از بید زدن پوشاک نیز به کار می برند.
نفتالین، کاربرد و آسیب های آن
*****
در حال حاضر ۲ نوع نفتالین وجود دارد. یک نوع از نفت به دست میآید و نوع دیگری که محصول فرعی پالایش و تبدیل زغالسنگ به کک است.
آسیبهای زیستمحیطی نفتالین
نفتالین از اصلیترین هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای است که روزبهروز در صنعت پتروشیمی رو به افزایش است و در فهرست آلودهکنندههای سمی اصلی قرار دارد. این آلودگیها جهش زا هستند و تاثیر گسترده بر اکوسیستم منطقه دارند. با گذشت زمان به چرخه غذایی و جوامع انسانی نیز راه مییابند. به این ترتیب سلامت انسان، گیاهان، جانوران، رودخانه ها، آب های زیرزمینی و تولیدات کشاورزی را تهدید می کنند.
نفتالین از طریق منابع صنعتی و خانگی وارد محیطزیست میشود. گاهی هم بهطور اتفاقی و ناخواسته اینکار انجام میشود. از آنجایی که نفتالین به مقدار کم در آب حل میشود امکان نشت آن در آب آشامیدنی که از چاهها تامین میشود و نزدیک محلهای دفن ضایعات مزبور قرار دارند، وجود دارد. قرار گرفتن در معرض مقادیر زیادی از نفتالین میتواند باعث صدمه دیدن و خرابی برخی گلبولهای قرمز خون شود. این امر میتواند باعث شود که تعداد گلبولهای قرمز خون کاهش پیدا کند به طوری که بدن قادر به جایگزین کردن آن نیست.. قرار گرفتن در معرض مقادیر زیادتر نفتالین نیز میتواند باعث تهوع، استفراغ، اسهال و وجود خون در ادرار شده و پوست بدن را به رنگ زرد درآورد.