خواص یونجه و جوانه یونجه، کاربردهای غذایی و دارویی آن

خواص یونجه و جوانه یونجه، کاربردهای غذایی و دارویی آن

علاوه بر استفاده از یونجه به عنوان خوراک دام، از دانه، برگ، ساقه و ریشه آن در درمان بیماری ها استفاده می شود. با ما همراه باشید تا با خواص یونجه آشنا شوید.

 

آشنایی با گیاه یونجه

يونجه گياهی علفی و چند ساله است كه ارتفاع آن تا يک متر می رسد. دارای ساقه های بلند و برگچه های نازک است. برگ های آن دارای سه برگچه و برگچه ها نوک تيز، سبز رنگ و بيضی شكل هستند. گل های يونجه به رنگ بنفش تيره يا آبی روشن است. ميوه آن صدف مانند بوده و دانه داخل ميوه مانند لوبيا ولی كوچک تر از آن می باشد. ریشه ی یونجه بسيار عميق است، حدود سه متر به داخل زمين نفوذ می كند و بنابراين منبع ويتامين ها و مواد معدنی است كه از خاک می گيرد .

یونجه یک منبع عالی از ویتامین K ،E ،C ،B۶ ،B۱ ،A و پروتئین است. علاوه بر این، پتاسیم، کلسیم، آهن، کاروتن، و روی نیز به میزان فراوانی در آن وجود دارد. یونجه سرشار از مواد معدنی ضروری و ویتامین‌های مهم برای سلامت و زیبایی است و به عنوان یک درمان گیاهی مؤثر برای بیماری‌های مختلف استفاده می‌شود.

 

خواص یونجه و جوانه یونجه، کاربردهای غذایی و دارویی آن

 

خواص یونجه (طبیعت و خواص درمانی)

 

یونجه تازه گرم و تر، خشک شده ی آن گرم و خشک است .

– یونجه دو برابر اسفناج آهن دارد؛ بنابراین خون‌ساز است و برای کسانی که به کم خونی مبتلا هستند خوراکی مفید محسوب می شود.

– کمک به درمان یا پیشگیری از سندروم پیش از قاعدگی (pms) و مشکلات یائسگی از فواید درمانی مصرف یونجه است.

– استفاده از ریشه یونجه برای استحکام استخوان بندی بسیار مفید است. مصرف آن برای کودکان در حال رشد بسیار مناسب می باشد.

– استفاده از یونجه شیر مادران شیرده را زیاد می کند. همچنین مصرف آن سینه را نرم می کند و در مواقع سرماخوردگی می توانید مقداری کمی عرق یونجه را با آب مخلوط کرده و بنوشید.

– به طورکلی مصرف یونجه در تقویت سیستم ایمنی بدن، قوای جسمانی و افزایش نیروی جنسی مؤثر است.

– در طب سنتی از یونجه برای درمان اختلالات مربوط به غده تیروئید استفاده می شود.

جوانه یونجه را به صورت خام برای تهیه انواع سالاد سبزیجات با جوانه یونجه و ساندویچ استفاده می کنند.  پخته شده آن نیز برای تهیه انواع سوپ و برگر گیاهی بدون گوشت به کار می رود.

 

خواص یونجه و جوانه یونجه، کاربردهای غذایی و دارویی آن

 

خواص جوانه یونجه

 

۱- خواص یونجه برای جوان سازی پوست صورت

جوانه یونجه یک آبرسان طبیعی پوست است و با افزایش رطوبت پوست به رفع چین و چروک صورت کمک می کند.

مقادیر بالای ویتامین A و ویتامین C موجود در جوانه یونجه به افزایش سنتز کلاژن در پوست کمک کرده و با کاهش چین و چروک به جوان سازی پوست صورت کمک می کنند.

۲- خواص جوانه یونجه برای درمان خشکی پوست و پاکسازی پوست

خشکی پوست امروزه به یک معضل جدی تبدیل شده که باعث چین و چروک پوست صورت می شود. جوانه یونجه به دلیل مقادیر بالای رطوبتی که دارد به آبرسانی پوست صورت کمک کرده و خشکی آن را درمان می کند.

مقادیر بالای کلروفیل موجود در جوانه یونجه به سم زدایی و پاک سازی پوست صورت کمک کرده و خطر ابتلا به آکنه و جوش صورت را کاهش می دهد.

۳- تقویت و افزایش رشد مو و درمان ریزش مو

مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین های B موجود در جوانه یونجه به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و باعث افزایش رشد موی سر می شوند.

سیلیس موجود در جوانه یونجه باعث تقویت مو شده و با افزایش سنتز کلاژن در مو به درمان ریزش مو کمک می کند.

۴- خواص جوانه یونجه برای لاغری و کاهش وزن

جوانه یونجه برای درمان چاقی مفید می باشد. جوانه یونجه بسیار کم کالری و کم چربی است. همچنین مقادیر بالای فیبر موجود در جوانه یونجه به کاهش اشتها کمک کرده و با جلوگیری از پرخوری باعث لاغری و کاهش وزن می شود.

۵- کم خونی

جوانه یونجه به دلیل مقادیر قابل توجه آهن، مس، کلروفیل و ویتامین K که دارد به افزایش تولید گلبول های قرمز خون کمک کرده و کم خونی یا آنمی را درمان می کند.

 

خواص یونجه و جوانه یونجه، کاربردهای غذایی و دارویی آن

 

۶- خواص یونجه برای پیشگیری از ابتلا به سرطان

جوانه یونجه حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان هاست که به کاهش رادیکال آزاد بدن کمک کرده و خطر ابتلا به انواع سرطان را کاهش می دهد. جوانه یونجه سرشار از ایزوفلاون ها و فیتواستروژن هاست که مانند استروژن عمل می کنند. این ترکیبات به درمان سرطان پستان کمک می کند.

۷- پیشگیری از قاعدگی دردناک

ویتامین K موجود در جوانه یونجه به کاهش خونریزی شدید در دوران قاعدگی کمک می کند.

فیتواستروژن های موجود در جوانه یونجه باعث تنظیم ترشح هورمون استروژن شده و علائم سندروم پیش از قاعدگی را در زنان کاهش می دهد.

۸- دوران یائسگی

مقادیر بالای فیتواستروژن های موجود در جوانه یونجه با تنظیم سطح هورمون استروژن در بدن به کاهش علائم یائسگی کمک می کند.

۹- خواص جوانه یونجه برای پیشگیری از پوکی استخوان

مقادیر بالای ویتامین K و منگنز موجود در جوانه یونجه به تقویت استخوان ها کمک کرده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهند.

۱۰- قند خون و دیابت

مطالعات نشان داده اند که جوانه یونجه به دلیل توانایی در کاهش سطح قند خون، به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان دیابت نوع ۲ عمل می کند.

۱۱- خواص یونجه برای کلسترول خون

جوانه یونجه یک ماده ی غذایی مفید برای کاهش چربی و کلسترول خون است. جوانه یونجه خاوی مقادیر بالای فیبر است که کلسترول بالای خون را کاهش می دهد.

۱۲- کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی

مقادیر بالای آنتی اکسیدان های موجود در جوانه یونجه به دلیل خواص ضد التهابی که دارند، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهند. همچنین فیبر موجود در جوانه یونجه به کاهش کلسترول خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

 

خواص یونجه و جوانه یونجه، کاربردهای غذایی و دارویی آن

 

۱۳- تقویت سیستم ایمنی بدن

آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در جوانه یونجه سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و خطر ابتلا به سرماخوردگی، آنفلونزا و بیماری عفونی را کاهش می دهد.

۱۴- معده و دستگاه گوارش

مقادیر بالای فیبر و آنزیم های موجود در جوانه یونجه به بهبود هضم غذا کمک کرده، ناراحتی معده را درمان می کند و برای سلامتی دستگاه گوارش مفید است.

جوانه یونجه یکی از مواد غذایی قلیایی است که می تواند pH سطح معده را تنظیم کرده و سوزش سر دل و رفلاکس اسیدی معده را درمان کند.

۱۵- خواص جوانه یونجه برای پیشگیری و درمان یبوست

مقادیر بالای فیبر موجود در جوانه یونجه باعث بهبود حرکات روده شده و با افزایش مدفوع به پیشگیری و درمان یبوست کمک می کند.

۱۶- درمان عفونت ادراری

جوانه یونجه با افزایش ادرار و دفع سموم از طریق آن به درمان عفونت ادراری و عفونت مثانه کمک کرده و خطر ابتلا به عفونت های کلیه را کاهش می دهد.

۱۷- کمک به سم زدایی بدن

جوانه یونجه به دلیل مقادیر بالای ویتامین ها و مواد معدنی که دارد به سم زدایی و پاک سازی بدن کمک می کند.

۱۸- خواص یونجه برای پیشگیری از آرتروز و روماتیسم

جوانه یونجه دارای خواص دیورتیک طبیعی است که با افزایش ادرار باعث دفع سموم بدن شده و خطر ابتلا به بیماری های التهابی مانند آرتروز و روماتیسم را کاهش می دهد.

 

خواص یونجه و جوانه یونجه، کاربردهای غذایی و دارویی آن

 

عوارض و موارد منع مصرف یونجه و جوانه یونجه

۱- یونجه و جوانه یونجه به دلیل دارا بودن ماده کاناوانین ممکن است در برخی افراد موجب تشدید روماتیسم مفصلی گردد. لذا افراد مستعد به این بیماری بایستی از مصرف یونجه و جوانه آن خودداری کنند.

۲- مصرف یونجه ممکن است باعث کاهش اثرات درمانی داروهای ضد انعقادی نظیر وافارین شود. همچنین باید از مصرف این گیاه با داروهای تعدیل کننده سیستم ایمنی برای جلوگیری از دفع عضو پیوندی پرهیز شود.

۳- ممکن است مصرف یونجه در برخی از نوزادان باعث مشکلات پوستی، روده‌ و معده‌ای شود. بنابراین لازم است زنان شیرده آن را با احتیاط مصرف کنند.

۴- به طور کلی جوانه یونجه بسیار مستعد آلودگی و ایجاد مسمومیتهای غذایی است و برای مصرف آن ابتدا باید از سالم بودن و بهداشتی بودن آن مطمئن شوید.

0/5 ( 0 نظر )
admin♥
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *