خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی

 

در این مطلب در عطاری یاس با خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید دارویی آن برای سلامتی آشنا خواهیم شد؛ با ما همراه باشید.

 

آشنایی با گیاه نسترن:

نسترن درختچه‌ای برگریز است که ارتفاع آن از یک تا ۵ متر متغیر است. برگ های آن شامل پنج تا هفت برگچه دندانه‌‌‌دار است که به شکل بیضی و نوک‌تیز هستند. گل‌های نسترن کوچک و دارای پنج گلبرگ می باشد. رنگ گل ها بین قرمز تا سفید متغیر و معمولاً صورتی کمرنگ است و بوی ملایم و مطبوعی دارند. این گیاه بر روی ساقه‌های خود تیغ‌های کوچک و تیزی دارد که در بالا روندگی گیاه مؤثر هستند.

در قدیم به نام های نسرین، نسترن و نستر نیز شناخته می شده است. این گیاه معمولاً در حاشیه جنگل ها، چاه ها و گودال های آب می‌روید. نهنج گل پس از رشد به میوه کوزه‌مانند و قرمزرنگی تبدیل می‌شود. قسمت داخلی آن الیاف ظریف و باریکی دارد که میوه‌های فندقه‌ای درون کوزه‌ را در بر می‌گیرد. قسمت مورد استفاده این گل، میوه های آن است که به هیپس‌ مشهورند. به میوه این گل، میوه گل سرخ یا رز نیز گفته می‌شود.

نسترن یکی از گونه‌های وحشی رز و بومی اروپا، آسیای باختری و شمال خاوری آفریقا است. گونه های بسیاری از آن در ایران، در جنگل های شمال، منطقه ارسباران، و ارتفاعات فوقانی مناطق دیگر کشور به صورت خودرو یافت می شود.

نسترن‌ها در طول جنگ جهانی دوم در باغ‌های پیروزی آمریکا کاشته می‌شدند و در حال حاضر نیز در نواحی مرطوب و شنی نوار ساحلی خاوری یافت می‌شوند.

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی
*****

ترکیبات و طبیعت گل نسترن

میوه نسترن از نظر طب سنتی ایران، معتدل و خشک است.

میوه گل‌ نسترن یا همان میوه گل سرخ منبع طبیعی ویتامین C است. همچنین حاوی ویتامین های A1 ،B1 ،B2 ،B3 و K می باشد. از دیگر ترکیبات این میوه می توان به پکتین، تاتن‌ها، اسید سیتریک، اسید مالیک، فلاونوئیدها، رنگدانه‌های زرد و قرمز مخصوصاً کاروتنوئیدها، وانیلین، اسانس و قند اشاره کرد.

 

خواص گل نسترن و فواید دارویی میوه آن

۱- درمان بیماری های قلبی و عروقی

دمنوش نسترن در درمان بیماری‌های قلبی مفید است. همچنین میوه نسترن سبب کاهش فشار خون می‌شود. علاوه بر آن دمنوش نسترن نیز تپش قلب را رفع می‌کند. برای این منظور ۱۰ گرم میوه نسترن را سه ساعت در مقداری آب خیس کنید سپس ۵ دقیقه آن را بجوشانید و بگذارید ۱۵ دقیقه دم بکشد. روزانه ۳ فنجان از این دمنوش میل کنید.

۲-خواص گل نسترن برای بهبود گوارش

دمنوش میوه نسترن، مقوی معده است. این دمنوش اسهال، انقباض ماهیچه‌های معده و انگل روده را از بین می‌برد.

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی
*****

 

۳- بهبود عملکرد کلیه و دستگاه ادراری

برای درمان تورم کلیه و مجاری ادراری می توان از نسترن استفاده کرد. میوه نسترن نقش مؤثری در دفع سنگ کلیه دارد. برای این منظور ۱۵ گرم میوه خرد شده نسترن را در مقداری آب بجوشانید و بگذارید ۱۵ دقیقه دم بکشد. قبل از هر وعده غذایی یک لیوان از این دمنوش را میل کنید.

برای درمان بند آمدن ادرار، ۱۰ گرم میوه نسترن را در مقداری آب‌جوش بریزید و بگذارید ۱۵ دقیقه دم بکشد. قبل از هر وعده غذایی یک فنجان از این دم‌کرده را بنوشید.

۴- خواص گل نسترن برای استخوان ها

نسترن تأثیر به سزایی در درمان نقرس دارد. برای بهبود شکستگی استخوان، ضمادی از برگ نسترن درست کنید و آن را روی محل شکستگی قرار دهید.

۵- بهبود دستگاه عصبی

میوه نسترن خاصیت آرام‌بخشی دارد و بی‌خوابی را برطرف می‌کند. همچنین جهت رفع غم و اندوه می توانید ۱۰ گرم میوه نسترن را در مقداری آب سه ساعت خیس کنید سپس آن را حرارت دهید تا به جوش آید و بگذارید ۱۵ دقیقه دم بکشد. روزانه ۳ فنجان از این دمنوش را میل کنید.

۶- خواص گل نسترن برای پوست

نسترن سرعت جریان خون را در پوست افزایش می‌دهد و پوست را لطیف می‌کند. دم‌کرده برگ و گل نسترن برای شستشوی زخم و سوختگی‌ها استفاده می‌شود.

۷- بهبود عملکرد غدد

نسترن بوی بد بدن را دفع می‌کند. افرادی که زیاد عرق می‌کنند می توانند گس از استحمام بدن خود را با دم‌کرده گل و برگ نسترن بشویند.

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی
*****

سایر خواص گل و میوه نسترن

– می توان در دوران نقاهت بیماری از دمکرده میوه نسترن استفاده کرد. برای درست کردن جوشانده میوه این گیاه را نباید زیاد جوشاند.

– برای ناراحتی‌هاي‌ لثه و درد دندان جوشانده این گیاه مزمزه شود.

– برای رفع حالت سستی در بدن از جوشانده میوه این گیاه بنوشید.

– برای درمان التهاب کلیه از جوشانده میوه این گیاه استفاده می شود.

– برای درمان یبوست از مربای گل نسترن استفاده کنید.

– برای درمان ورم مثانه از دمکرده میوه این گیاه استفاده می شود.

– دمکرده میوه این گیاه تصفیه‌کننده خون است.

– برای درمان اسهال و اسهال خونی ۲۰ گرم میوه این گیاه را به مدت ۳ ساعت در مقداری آب سرد خیسانده سپس حرارت داده تا به جوش آید، ۱۵ دقیقه دم‌کرده روزی ۳ فنجان بنوشید.

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی
*****

 

– برای درمان تپش قلب ۱۰ گرم میوه نسترن رابه مدت ۳ ساعت در مقداری آب‌سرد خیسانده سپس با حرارت ملایم جوش آورده ۵ دقیقه جوشانده ۱۵ دقیقه دم‌کرده روزی ۳ فنجان بنوشید.

– برای درمان بندآمدن ادرار ۱۰ گرم میوه نسترن را در مقداری آب‌جوش ۱۵ دقیقه دم‌کرده قبل از هر غذا یک فنجان بنوشید.

– برای درمان نرمی استخوان و کمبود ویتامین C یک کیلو میوه نسترن را با مقداری نبات کوبیده سپس با ۲ لیتر آب مخلوط نموده به مدت ۱۵ روز دری ک محل گرم بگذارید. سپس صاف نموده قبل از غذا یک فنجان بنوشید.

– برای درمان ورم چرکی کلیه از جوشانده و دمکرده میوه نسترن استفاده می شود.

–  دمکرده میوه نسترن برای درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا مفید است.

– برای دفع سنگ کلیه ابتدا ۱۵ گرم میوه نسترن را خرد کرده در مقداری آب سرد بجوشانید، ۱۵ دقیقه دم‌کرده و قبل از غذا یک لیوان بنوشید.

– برای درمان سنگ کیسه صفرا جوشانده یا دمکرده میوه نسترن را میل کنید.

– جوشانده میوه نسترن دفع‌کننده کرم معده است.

– ضماد گل نسترن بهبود‌دهنده زخم است.

– خون ریزی از سینه را بند می‌آورد.

– بی خوابی را برطرف می کند.

– انقباض ماهیچه‌هاي‌ معده را برطرف و معده را تقویت می کند.

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی
*****

 

موارد مصرف گل نسترن و میوه آن

ویتامین C موجود در نسترن موجب کاربرد گسترده آن در مکمل‌های ویتامین طبیعی، چای و محصولات متنوع دیگر از جمله سوپ و مارمالاد شده است. محصولات گل نسترن به عنوان مکمل غذایی به شمار می روند.

در قدیم میوه نسترن به‌عنوان نوشیدنی مغذی برای کودکان و به عنوان طعم‌دهنده در چای و مربا استفاده می‌شد. علاوه بر آن رب مخصوص خوراکی نیز از آن تهیه می شود که می تواند جهت استفاده در غذاها جایگزین رب انار باشد.

طریقه و میزان مصرف میوه گل نسترن

۱ تا ۳ قاشق میوه خرد شده نسترن را در آب جوش ریخته و بگذارید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بجوشد، سپس آن را صاف و مصرف ‌کنید. مصرف میوه نسترن را در این مقدار می‌توان روزی سه بار تکرار کرد و میزان مصرف می‌تواند بر حسب وزن تا روزی ۱۲ گرم باشد.

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی

 

 

خواص گل نسترن، میوه نسترن و فواید درمانی آن برای سلامتی
*****

 

عوارض و مضرات مصرف بیش از اندازه نسترن

مصرف خوراکی میوه گل نسترن، هیچ‌گونه مسمومیتی ایجاد نمی‌کند اما تماس مستقیم طولانی مدت با میوه گل نسترن می تواند سبب ایجاد حساسیت و مشکلات تنفسی شود.

مصرف بیش از حد گل و میوه نسترن ممکن است عوارض جانبی مانند سردرد، سرگیجه، اسهال، گرفتگی شکم و سوزش سر دل را به دنبال داشته باشد. همچنین ممکن است باعث حالت تهوع و خستگی شود.
میوه خشک نسترن را بیش از یک سال نمی توان نگه داری کرد. همچنین برای تهیه جوشانده، میوه این گیاه را نباید زیاد جوشاند.
0/5 ( 0 نظر )
admin♥
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *