حساب کاربری

لطفا از حروف a-z,A-Z,0-9 استفاده نمایید - حداقل 5 کاراکتر

حداقل 8 کاراکتر

خواص پیاز برای سلامتی، درمان و کاربرد آن در آشپزی

خواص پیاز برای سلامتی، درمان و کاربرد آن در آشپزی

 

در این مطلب به بررسی خواص پیاز برای سلامتی، درمان و کاربردهای آن در آشپزی می پردازیم؛ با ما همراه باشید.

 

آشنایی با پیاز:

پیاز گياهی دو ساله با برگ های توخالی و استوانه ای شكل است. ارتفاع ساقه پياز به يک متر هم می رسد. گل های پياز به رنگ سفيد يا بنفش به صورت چتر در انتهای ساقه ديده می شود. مصریان باستان به کشت پیاز می پرداختند و آن را گیاهی مقدس در نظر می گرفتند. امروزه این گیاه یکی از پر مصرف ترین محصولات کشاورزی در سراسر دنیا است. در ایران ارقام مختلف محلی و خارجی کشت می‌شوند که اکثر آنها در اثر گرده‌افشانی طبیعی خلوص خود را از دست داده و مخلوط شده‌اند و امروزه بیشتر پیازکاران، بذرهای مخلوط را کشت می‌کنند. بزرگترین کشورهای تولید کننده پیاز در جهان امروز به ترتیب، چین، هند و سپس آمریکا هستند.

 

خواص پیاز برای سلامتی، درمان و کاربرد آن در آشپزی

 

انواع پیاز

پياز انواع مختلف دارد از جمله پياز سفيد،‌ پياز بنفش، پياز قرمز و يا مخلوطی از قرمز و بنفش. معمولاً هر کدام از انواع پیاز که عطر و طعم قوی تری داشته باشند پر خاصیت تر نیز هستند.

 

ترکیبات و طبیعت پیاز

پياز دارای تركيبات گوگردی، قند، كلسيم، املاح سديم و پتاسيم، يد، سيليس، آهن، فسفر و ویتامين های A، B و C مي باشد .

پیاز از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. گرمی و خشکی پیاز با پختن آن کاهش و به اعتدال نزدیک می‌شود.

 

 

خواص پیاز برای سلامتی و فواید درمانی آن

 

۱- خواص آنتی اکسیدانی پیاز

فوتوکمیکال‌ها یا همان مواد شیمیایی گیاهی، مواد طبیعی هستند که در میوه‌ها و سبزیجات تازه یافته می‌شوند. برخی از آنها مانند مواد شیمیایی گیاهی موجود در پیاز دارای تأثیرات آنتی‌اکسیدانی هستند. از لحاظ میزان آنتی‌اکسیدان پیاز از غنی‌ترین خوراکی هایی است که در طبیعت یافت می شود.

علاوه بر آن یکی از دلایلی که باعث می‌شود پیاز سرشار از آنتی‌اکسیدان باشد، وجود ترکیبات گوگردی در آن است؛ این ترکیبات هستند که باعث بوی بد پیاز می‌شوند.

۲- خواص پیاز برای پیشگیری و درمان سرطان

خاصیت آنتی‌اکسیدانی پیاز می‌تواند در مبارزه علیه سرطان و انواع تومورها مؤثر باشد. علاوه بر آن ماده‌ای در پیاز وجود دارد که باعث خاصیت ضد سرطان‌ مضاعف در آن می‌شود. این ترکیب کوئرستین نام دارد. این ماده نوعی فلاونوئید است و مطالعات فراوان اثرات مختلف آن را بر سلامتی اثبات کرده‌اند. اثراتی از قبیل جلوگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی و پارکینسون. برجسته‌ترین اثر کوئرستین برای سلامتی، توانایی‌ مبارزه علیه سرطان است. خواص ضدسرطانی کوئرستین را می‌توان جزء مطلوب‌ترین و مهم‌ترین خواص پیاز برای سلامتی دانست.

 

خواص پیاز برای سلامتی، درمان و کاربرد آن در آشپزی

 

۳- تولید کلسترول خوب (HDL)

وقتی از این تأثیر شگفت‌آور پیاز بهره‌مند می‌شوید که آن را به صورت خام مصرف کنید. راه آسان برای کمک به افزایش سطح کلسترول خوب (و کاهش سطح کلسترول بد) گذاشتن چند تکه از آن روی غذای است. برای بهره‌مندی بیش‌تر از خواص پیاز می‌توانید چند قطره آب لیمو نیز روی آن بچکانید.

۴- پیشگیری از زخم و ورم معده

پیاز باعث از بین رفتن رادیکال‌های آزاد می شود؛ این خاصیت پیاز در کنار قدرت التیام بخشی این سبزی پر خاصیت باعث پیشگیری از ابتلا به زخم معده می شود. هم‌چنین پیاز می‌تواند از پیشرفت ورم معده در طولانی مدت جلوگیری کند و باعث حفظ سلامتی پوشش داخلی معده و حفظ تعادل اسیدی آن ‌شود.

به طور کل پیاز می‌تواند عملکرد دستگاه گوارش را بهبود بخشد. اگر مشکلات گوارشی دارید، پیاز می‌تواند با افزایش آزاد شدن شیره‌های گوارشی مشکل را حل کند.

۵- خواص پیاز برای کنترل قند خون و پیشگیری از دیابت

کروم یکی دیگر از مواد ارزشمند موجود در پیاز است که باعث تنظیم بهتر و پایدارتر قند خون می‌شود. این مسئله در حفظ حساسیت طبیعی بدن در برابر انسولین و جلوگیری از دیابت، تنظیم اشتها و هم‌چنین جلوگیری از چاقی تأثیر مثبتی دارد.

۶- کاهش التهاب و درمان عفونت

فلاونوئیدها و ترکیباتی که عامل بو و مزه‌ی تند و تیز پیاز خام هستند چه داخل بدن و چه خارج از آن باعث کاهش التهاب می‌شوند. التهاب یکی از عوامل ایجاد انواع بیماری‌ها در بدن‌ است. از این رو، لازم است خوراکی‌هایی را که باعث کاهش التهاب می‌شوند نظیر پیاز، چای سبز، بادام خام و … بیش از پیش در رژیم غذایی‌ گنجانده شوند.

۷- افزایش اثربخشی ویتامین C

پیاز سرشار از ویتامین C است، نکته‌ی مهم‌ این است که پیاز فرآیند فعال شدن ویتامین C و عملکرد آن را در بدن تسهیل و بهبود می‌بخشد. این خاصیت نه تنها باعث بهبود عملکرد ویتامین C موجود در خود پیاز می‌شود، بلکه عملکرد ویتامین C دریافتی از خوراکی‌های دیگر را نیز بهبود می‌ دهد این مسئله باعث بهبود وضعیت دستگاه ایمنی، پوست، قابلیت ارتجاعی بافت‌ها، سطح انرژی بدن و شادابی می‌شود.

۸- افزایش تراکم و جلوگیری از پوکی استخوان

تاثیرات مفید پیاز برای سلامت استخوان‌ها تنها به میزان بالای کلسیم موجود در آن محدود نمی‌شود، بلکه فلاونوئیدهای موجود در آن باعث می‌شوند کلسیم بتواند به سوی نقاطی خاص از بدن راه پیدا کند که بیش از سایر نقاط به آن نیاز دارند. بنابراین به عنوان یکی دیگر از خواص پیاز برای سلامتی می‌توان به خاصیت جلوگیری از پوکی استخوان اشاره کرد.

 

خواص پیاز برای سلامتی، درمان و کاربرد آن در آشپزی

 

۹- خواص پیاز قرمز باعث تسکین آسم، آلرژی و آرتروز

یکی از تأثیرات مفید و منحصربه‌فرد پیاز قرمز برای سلامتی توانایی‌اش در بهبود وضعیت افرادی است که به آسم، آرتروز، و حساسیت مبتلا هستند. این امر به دلیل وجود خواص ضد التهابی در همه‌ی انواع پیاز است؛  ترکیبی به نام اونیونین A  باعث فرو خواباندن فعالیت سلول‌های دستگاه ایمنی می‌شود و به این صورت بیماری‌های مذکور را بهبود می‌بخشد.

۱۰- حفظ سلامت مویرگ ها

مس ماده‌ی معدنی نادر و ارزشمند است که در پیاز یافت می‌شود. با مصرف پیازچه می‌توانید از این خاصیت نیز بهره‌مند شوید. مس برای حفظ سلامت مویرگ‌ها و بسیاری دیگر از اندام‌های بدن (مانند لوزالمعده و کبد) ضروری است.

۱۱- پیشگیری از آسیب‌های DNA و سلولی

پژوهش‌ها ثابت کرده‌اند، مواد موجود در پیازچه از تولید آنزیمی به نام زانتین اکسیداز جلوگیری می‌کند؛ این آنزیم باعث تولید رادیکال‌های آزاد می‌شود و در نهایت به سلول‌ها و DNA آسیب می‌رساند. مصرف مرتب پیازچه می‌تواند با حفظ شرایط اولیه‌ی سلول‌ها، در طولانی‌مدت بدن‌ را سالم‌تر و جوان‌تر نگاه دارد. این یکی از شگفت‌انگیزترین خواص پیاز برای سلامتی انسان است که به شکلی ویژه در پیازچه وجود دارد.

۱۲- خواص پیاز به عنوان آنتی بیوتیک

پیاز دارای خواص آنتی بیوتیکی، ضدعفونی‌کننده و ضد میکروبی است که به افراد کمک می‌کند از عفونت دور بمانند.

۱۳- درمان سرماخوردگی

پیاز یک درمان فوری برای تب، سرماخوردگی، سرفه، گلودرد و آلرژی‌ها است. مخلوطی از آب پیاز و عسل می‌تواند به راحتی این مشکلات را درمان کند.

۱۴- کاهش تب

یک قطعه کوچک از پیاز می‌تواند با عوارض جانبی تب مبارزه کند.

۱۵- قطع خونریزی بینی

استنشاق بوی یک تکه پیاز کوچک، می‌تواند خونریزی بینی را متوقف کند یا از شدت آن کم کند.

۱۶-خواص پیاز برای درمان اختلالات خواب

مصرف یک پیاز در روز می‌تواند بی‌خوابی یا اختلالات خواب را درمان کند. این ماده‌ی خوراکی کمک می‌کند که شب‌ها خواب خوبی داشته باشید.

 

خواص پیاز برای سلامتی، درمان و کاربرد آن در آشپزی

 

۱۷- التیام جای سوختگی یا نیش حشرات

آب پیاز می‌تواند پوست سوخته یا جای نیش حشرات به خصوص نیش زنبور را درمان کند. ممکن است پیاز احساس سوزش‌ را بیش‌تر کند، اما به طور مؤثری آن را درمان خواهد کرد.

۱۸- تسکین درد

می توان از پیاز برای تسکین درد بدن استفاده کرد. پیاز را در روغن کنجد یا روغن کرچک سرخ کنید. پیاز سرخ شده را می‌توانید برای درمان هر گونه دردی استفاده کنید.

۱۹- خواص پیاز برای شفافیت پوست صورت

پیاز به پاکسازی خون‌ کمک می‌کند و فلاونوئیدها را به بدن‌ می‌رساند که به ویتامین C برای انجام عملکردهای مهم‌ کمک می‌کنند. مصرف پیاز می‌تواند پوست را سالم و درخشان نگه دارد. یکی از ترفندهای شناخته شده برای حذف لکه‌های تیره یا رنگدانه‌ها روی صورت استفاده از ترکیب آب پیاز و زردچوبه در محل مورد نظر است.

این ماسک سلول‌های مرده‌ی پوست را از بین می‌برد و پوست را روشن‌تر می‌کند.

۲۰- درمان مشکلات گوش و چشم

آب پیاز برای درمان مشکلات گوش و چشم نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۲۱- تسکین دندان درد

آب پیاز همچنین برای تسکین درد دندان‌ها و جلوگیری از خراب شدن آنها استفاده می‌شود.

۲۲- احیاء بافت های بدن

پیاز دارای خواص احیاکننده بر روی بافت‌های بدن است.

۲۳- خواص پیاز برای تقویت حافظه

برای داشتن یک حافظه‌ی خوب و سیستم عصبی قوی، می توان پیاز را در رژیم غذایی روزانه گنجاند.

۲۴- درمان اختلالات قاعدگی

پیاز اختلالات قاعدگی را درمان می‌کند. مصرف پیاز خام را باید از چند روز قبل از شروع دوره‌ی قاعدگی شروع کنید.

 

خواص پیاز برای سلامتی، درمان و کاربرد آن در آشپزی

 

۲۵- جوان کننده پوست

پیاز دارای مزایای ضد پیری فراوانی است. ویتامین‌های A، C و E موجود در پیاز در مقابل آسیب‌های ناشی از اشعه‌ی مضر UV از پوست محافظت می‌کنند و از آسیب رادیکال‌های آزاد که باعث ایجاد پیری زودرس پوست می‌شوند، جلوگیری می‌کنند. پیاز دارای یکی از قدرتمندترین آنتی‌اکسیدان که می‌تواند پوست شما را بدون چروک نگه دارد.

از سوی دیگر، ویتامین‌ها و گوگرد، از پوست شما مراقبت می‌کنند و به آن نرمی و شادابی می‌دهند. خواص ضدپیری پیاز را می‌توان به وجود فیتوکمیکال‌های غنی از گوگرد نسبت داد. ماساژ دادن پوست با آب تازه‌ی پیاز کمک می‌کند تا گردش خون افزایش بیابد و ظاهر کلی پوست شما را با به نمایش گذاشتن ظاهری جوان‌تر و درخشان‌تر بهبود می‌دهد.

۲۶- خواص پیاز برای درمان آکنه و جوش

خواص ضد میکروبی، ضد باکتری و ضد التهابی پیاز می‌تواند روی پوست شما تأثیری شگفت‌انگیز داشته باشد. این ماده‌ی خوراکی یک ضدعفونی‌کننده‌ی قوی است که پوست شما را از باکتری‌ها و سایر عفونت‌های پوستی دور نگه می‌دارد. پیاز را می‌توانید برای درمان آکنه و جوش استفاده کنید. برای این منظور، می‌توانید ۱ قاشق غذاخوری آب پیاز را با ۱ قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید و ترکیب به‌دست آمده را روی صورت بمالید. اجازه بدهید ترکیب به مدت ۲۰ دقیقه روی پوست‌تان بماند و سپس آن را بشویید. به غیر از کاربرد موضعی که پیاز دارد، مصرف منظم آن همچنین می‌تواند نتایج معجزه‌آسایی برای رفع آکنه به شما ارائه دهد.

۲۷- تقویت مو

پیاز برای درمان نازک شدن موها مفید است. تمام کاری که شما باید انجام دهید این است که آب یک پیاز را بگیرید و نصف قاشق چایخوری عسل به آن اضافه کنید. شما می‌توانید روغن معطر مورد علاقه‌تان را برای از بین بردن بوی بد پیاز به ترکیب اضافه کنید. این مخلوط را روی تمام موها یا قسمت هایی که نازک هستند استعمال کنید. اجازه بدهید یک شب تا صبح بماند. سرتان را با چیزی پوشش ندهید. صبح روز بعد موهای خود را با شامپو بشویید. برای رسیدن به بهترین نتیجه این روش درمانی را دست کم یک تا سه بار در هفته انجام بدهید.

۲۸- درمان ریزش مو و شوره‌ی سر

می‌توان با استفاده از پیاز یک ماسک مو برای مبارزه با ریزش مو، شوره‌ی سر و خارش کف سر آماده کرد. آب پیاز به خصوص برای افزایش رشد موها مفید است. یک پیاز را رنده و یا له کنید و آب آن را استخراج کنید. این آب را با مقادیر مساوی روغن زیتون یا نارگیل مخلوط کنید و آن را روی پوست و موی سر بگذارید. سر خود را با یک کلاه بپوشانید و اجازه بدهید آب پیاز به مدت ۲ ساعت روی سر بماند.

در نهایت بعد از گذشت این مدت سر را با شامپو بشویید تا چسبندگی موها برطرف شود. این ماسک مو باعث افزایش توانایی رشد موها می‌شود و در عین حال درخشش و شادابی برای پوست‌ به ارمغان می‌آورد. برای رسیدن به نتیجه بهتر دوبار در ماه از این روش استفاده کنید.

 

خواص پیاز برای سلامتی، درمان و کاربرد آن در آشپزی

 

۲۹- حفظ رنگ و نرمی مو

شما می‌توانید با استفاده از آب پیاز را روی موهای خود سایه‌ای از رنگ مسی روی آنها ایجاد کنید و موها را براق کنید. با این حال، اگر می‌خواهید رنگ طبیعی موهای خود را حفظ کنید، می‌توانید پیاز را با مقدار مناسبی از روغن خردل مخلوط کنید و ترکیب حاصل را روی موها بمالید. روغن خردل باعث کاهش اثر روشن‌کنندگی پیاز می‌شود.

برای این‌که موها را به طور طبیعی نرم کنید، می‌توانید مخلوطی از پیاز و شنبلیله را روی موهای خود بمالید. اجازه بدهید این ترکیب به مدن نیم ساعت روی موها بماند و سپس موها را با یک شامپوی ملایم شستشو دهید.

۳۰- خواص پیاز برای درمان مشکلات جنسی

مصرف منظم پیاز به درمان مشکلات جنسی مانند اختلال نعوظ، بی‌میلی جنسی، بنیه‌ی جنسی پایین و انزال زودرس کمک می‌کند. بذر پیاز می‌تواند به افزایش تحرک و تعداد اسپرم‌های سالم کمک کند.

۳۱- پیشگیری از استرس اکسیداتیو

پیاز از بدن در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می‌کند. فقط کافی است حداقل یک عدد پیاز را در روز به غذای در حال پخت خود بیفزایید و یا به صورت خام در سالاد مصرف کنید.

۳۲- خواص پیاز برای پیشگیری از یبوست و نفخ شکم

۲ قاشق غذاخوری آب پیاز تازه یا خمیر پیاز را با کمی عسل یا آب لیمو مخلوط و مصرف کنید تا از یبوست و نفخ شکم راحت شوید. یا کمی پیاز را خرد و با یک فنجان کشک مخلوط و مصرف کنید تا یبوست برطرف شود. همچنین در پخت و پز غذا از پیاز استفاده کنید تا به صورت طبیعی یبوست و نفخ شکم مزمن کاهش پیدا کند.

۳۳- درمان کم خونی

پیاز به عنوان یک عامل تصفیه کننده خون شناخته می‌شود. مصرف منظم پیاز می‌تواند فشار خون را پایین بیاورد و برای بیماران مبتلا به کم خونی نیز مفید است.

۳۴- خواص پیاز برای درمان سرگیجه

پیاز می‌تواند وضعیت گیجی و سرگیجه را بهبود ببخشد. یک قاشق غذاخوری آب پیاز تازه را با یک قاشق چایخوری عسل مصرف کنید.

۳۵- درمان کرم های دستگاه گوارش

یک قاشق غذاخوری آب پیاز تازه را با کمی عسل مخلوط کنید و به کودکان بخورانید تا کرم‌های درون شکم را از بین ببرد.

 

خواص پیاز برای سلامتی، درمان و کاربرد آن در آشپزی

 

روش مصرف پیاز

چندین راه مختلف برای چگونگی استفاده از پیاز در غذاهای سالم وجود دارد. شما می توانید آن را به تخم مرغ اضافه کنید، با آن سوپ درست کنید یا پیاز خام را روی سالاد بریزید. از سس پیاز هم می توانید برای طعم دادن به ماهی یا دیگر پروتئین ها بهره ببرید.

معمولاً پیاز قرمز را به صورت خام و پیاز سفید را به صورت پخته استفاده می کنند. به هر شکلی که از پیاز استفاده می کنید خیال تان راحت باشد که خواص پیاز وارد بدن تان می شود. برای استفاده از حداکثر خواص پیاز، بهتر است تنها لایه نازک بیرونی آن را جدا کرده و تمام گوشت و لایه های داخلی آن را مصرف کنید.

به یاد داشته باشید وقتی پیاز را پوست می کنید تنها ۱۰ دقیقه بعد به شدت جذب پذیر شده و می تواند تمام باکتری های هوا را جذب کند. پس بهتر است تنها اندکی پیش از پخت، آن را خرد نمایید. برای آنکه زمان کمتری برای پخت نیاز داشته باشد باید آن را کوچکتر برش دهید.

پیاز بیشتر از دیگر سبزیجات می تواند طعم و مزه های دیگر را به خود بگیرد بنابراین اگر آن را به روغن زیتون یا روغن نارگیل آغشته کنید طعم خوبی پیدا می کند.

 

نگهداری پیاز

وقتی پیاز و سیب زمینی در کنار هم قرار می گیرند باعث می شود که پیاز گاز اتیلن سیب زمینی را جذب کرده و زودتر خراب شود. به یاد داشته باشید که باید پیاز را در جای خنک نگه دارید. اگر می خواهید پیاز را در یخچال ذخیره کنید بهتر است در اسرع وقت آن را مصرف کنید. همچنین به خاطر عطر و بوی شدیدی که دارد سعی کند آن را از خوراکی های دیگر جدا کرده و در ظرفی کاملا بسته نگه داری کنید.

 

 

admin♥
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با ما
تهران خیابان پیروزی، خیابان 21متری دهقان، خیابان نجف پور، پلاک83
77439684 021
atariyas83@gmail.com
مقایسه محصول
مقایسه محصول
مقایسه محصول
مقایسه محصول
X