
در این مطلب با خواص هلو، خواص برگ و هسته آن و فواید درمانی هلو برای سلامتی آشنا خواهیم شد؛ با ما همراه باشید.
آشنایی با هلو:
هلو یک میوهی تابستانی و بومی چین و آسیای جنوبی است. درخت هلو یک درخت برگریز است و در مناطق معتدل در سراسر جهان رشد میکند. هلو دارای پوست مخملی و پرزدار است. این میوه گوشتی آبدار و زرد رنگ است و عطری ملایم دارد. هسته آن سفت و به رنگ های سفید، زرد و سبز می باشد.
چین بزرگترین تولیدکنندهی هلو است و بعد از آن ایتالیا، اسپانیا، ایالات متحده، یونان و گرجستان بزرگترین تولید کنندگان هلو در جهان هستند. این میوه در اندازههای مختلف در دسترس است و رنگ آن از زرد تا قرمز، بسته به کشور تولیدکننده متغیر است.
هلو در فارسی دری شفتالو نامیده می شود، هلو زعفرانی، هلو بلخی و هلو کاردی انواع مختلف هلو محسوب می شوند.
ارزش غذایی و طبیعت هلو
هلو منبع غنی از ویتامین A، بتاکاروتن و ویتامین C است. همچنین دارای ویتامین E، ویتامین K، ویتامین B۱ (تیامین)، ویتامین B۲ (ریبوفلاوین)، ویتامین B۳ (نیاسین)، ویتامین B-۶، فولات و اسید پانتوتنیک است. علاوه بر آن دارای مواد معدنی کلسیم، پتاسیم، منیزیم، آهن، منگنز، فسفر، روی و مس نیز می باشد.
طبیعت میوه هلو در طب سنتی سرد و تر می باشد.
خواص هلو برای سلامتی
۱– خواص هلو برای پوست
– هلو دارای سطوح بالای ویتامین C است که با از بین بردن پوست مرده به پاک سازی و لایه برداری پوست صورت کمک می کند. یک تکه هلو را بر روی پوست صورت و دور چشم ها خوب ماساژ دهید و سپس صورت را با آب سرد بشویید.
– آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در هلو با افزایش کلاژن پوست به درمان چین و چروک و لکه های پوستی کمک کرده و باعث جوان سازی پوست می شود.
– هلو به دلیل مقادیر بالای ویتامین A و C یک مرطوب کننده عالی برای پوست های خشک محسوب می شود. نصف هلوی رنده شده را با ۲ قاشق غذا خوری ماست ترکیب کنید و بر روی پوست صورت بمالید. بگذارید ۱۵ دقیقه بماند و سپس با آب ولرم بشویید.
– هلو غنی از ویتامین C، A و K، پتاسیم، منیزیم و سلنیوم است که مانند یک ضد آفتاب طبیعی عمل کرده و از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید محافظت می کند. علاوه بر آن میوه هلو برای درمان آفتاب سوختگی نیز مفید است. یک هلو را بجوشانید تا پخته شود و با چنگال له کنید. سپس این پوره را بر روی محل آفتاب سوختگی بمالید. بگذارید ۱۵ دقیقه بماند و سپس با آب سرد بشویید.
۲- خواص هلو برای مو
– مقادیر بالای مواد مغذی، ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در هلو برای پیشگیری و درمان ریزش مو مفید هستند.
– هلو به پاکسازی پوست سر کمک کرده و برای پیشگیری و درمان بیماری های پوستی سر مانند شوره مفید می باشد.
۳- خواص هلو برای نوزادان و کودکان
هلو حاوی مقادیر بالای آهن است که برای تشکیل هموگلوبین و درمان کم خونی فقر آهن و آنمی در نوزادان و کودکان مفید می باشد. مقادیر بالای منیزیم موجود در هلو باعث تقویت سیستم عصبی نوزادان و کودکان شده و خطر ابتلا به افسردگی را در آن ها کاهش می دهد.
۴- خواص هلو برای جنین و زنان باردار
مقادیر بالای ویتامین C موجود در میوه هلو برای رشد سالم استخوان ها، دندان ها، پوست، ماهیچه ها و رگ های خونی جنین در دوران بارداری مفید می باشد. فولات موجود در هلو برای جلوگیری از نقص لوله عصبی در جنین مفید است.
مقادیر قابل توجه پتاسیم موجود در هلو به جلوگیری از گرفتگی عضلانی و خستگی عمومی در زنان باردار کمک می کند. فیبر موجود در میوه هلو با بهبود حرکات روده به پیشگیری و درمان یبوست در زنان باردار کمک می کند.
۵- بهبود عملکرد دستگاه گوارش و معده
مقادیر بالای فیبر موجود در هلو برای بهبود هضم غذا، درمان زخم معده و سلامت دستگاه گوارش مفید می باشد. همچنین فیبر موجود در هلو با سم زدایی و پاکسازی دستگاه گوارش به پیشگیری از سرطان معده کمک می کند.
فیبر موجود در هلو با بهبود حرکات روده برای پیشگیری و درمان یبوست، اسهال و هموروئید یا بواسیر مفید می باشد.
۶- کمک به لاغری و کاهش وزن
مطالعات نشان می دهد ترکیبات فنلی موجود در هلو دارای خواص ضد التهابی و ضد چاقی بوده و می تواند برای لاغری و کاهش وزن استفاده شود.
علاوه بر آن فیبر موجود در هلو با کاهش اشتها باعث جلوگیری از پرخوری شده و به لاغری و کاهش وزن کمک می کند.
۷- کنترل دیابت و قند خون
نتایج مطالعات نشان می دهد مصرف روزانه میوه های دارای فیبر از جمله هلو در افراد مبتلا به دیابت برای کاهش قند خون مفید می باشد.
به دلیل مقادیر بالای فیبر هلو با مصرف آن توسط افراد مبتلا به دیابت نوع یک سطح گلوکز خون پایین می آید. همچنین فیبر موجود در هلو به کاهش سطح قند خون و انسولین افراد مبتلا به دیابت نوع دو نیز کمک می کند.
۸- خواص هلو برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی
هلو غنی از ویتامین C و روی است که به عملکرد طبیعی بدن کمک کرده و با تقویت سیستم ایمنی بدن به پیشگیری و درمان سرماخوردگی و مالاریا کمک می کند.
۹- درمان هیپوکالمی
کمبود پتاسیم در بدن می تواند منجر به بیماری هیپوکالمی شود که قدرت عضلانی را کاهش داده و موجب ضربان قلب نامنظم می شود. مقادیر بالای پتاسیم موجود در هلو به درمان این بیماری کمک می کند.
۱۰- خواص هلو برای پیشگیری از سرطان
هلو غنی از آنتی اکسیدان ها، ترکیبات فنلی و کاروتنوئید هاست که خواص ضد تومور و ضد سرطان دارند و برای پیشگیری و درمان سرطان های پستان، سرطان ریه و سرطان روده بزرگ مفید هستند.
مطالعات نشان می دهد اسید کلروژنیک موجود در هلو دارای اثر مهار کنندگی بر روی رشد سلول های سرطانی می باشد. علاوه بر این تحقیقات نشان داده که هلو غنی از بتا کاروتن است و در نتیجه به پیشگیری از ابتلا به سرطان ریه کمک می کند.
۱۱- درمان بیماری های چشم
هلو حاوی مقادیر بالایی بتا کاروتن، زاکسانتیین و لوتئین است که باعث تقویت بینایی شده و برای پیشگیری از ابتلا به بیماری چشمی مانند کوری و دژنراسیون ماکولا مفید می باشند.
۱۲-خواص هلو برای تقویت اعصاب و پیشگیری از افسردگی
مقادیر بالای منیزیم موجود در هلو باعث تقویت اعصاب و آرامش شده و به درمان استرس، اضطراب و افسردگی کمک می کند.
۱۳- بهبود و تنظیم عملکرد سیستم قلبی عروقی
هلو حاوی مقادیر بالای پتاسیم، منیزیم، فسفر، روی، مس، منگنز، آهن و کلسیم است که با بهبود جریان خون برای کاهش فشار خون مفید هستند.
تحقیقات نشان داده است که ترکیبات فنلی موجود در پوست هلو و میوه هلو به کاهش کلسترول خون بالا کمک می کند و برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و سکته قلبی مفید می باشد.
۱۴- خواص هلو برای تقویت استخوان ها و دندان ها
هلو حاوی فسفر است که همراه با کلسیم به تقویت استخوان ها و دندان ها کمک می کند. همچنین برای پیشگیری و درمان پوکی استخوان به ویژه در زنان بعد از دوران یائسگی موثر می باشد.
علاوه بر محتوای ویتامین C موجود در هلو نیز نقش مهمی در تقویت استخوان ها و لثه ها داشته و به حفظ سلامت دندان ها کمک می کند.
۱۵-درمان کبد چرب
مطالعات نشان داده که هلو به پاکسازی و سم زدایی کبد کمک کرده و برای درمان بیماری های کبد مانند کبد چرب مفید می باشد.
۱۶- خواص هلو برای درمان سنگ کلیه
هلو با افزایش ادرار به پاکسازی و سم زدایی کلیه ها و مثانه کمک کرده و برای درمان سنگ کلیه مفید می باشد.
۱۷- درمان بیماری رکود خون
هلو یکی از بهترین میوه ها برای پیشگیری و درمان آمبولی یا رکود خون می باشد. آمبولی یا رکورد خون وضعیتی است که در آن فرد به علت ایجاد لخته خون در رگ ها و عروق خونی می میرد.
۱۸- خواص هلو برای پیشگیری از آلزایمر
مطالعات ثابت کرده اند که هلو تأثیرات مثبتی بر سیستم عصبی می گذارد و با تقویت حافظه برای جلوگیری از زوال عقل و آلزایمر مفید می باشد.
خواص گل و برگ هلو، هسته هلو و پوست درخت هلو
برگ هلو:
برگهای درخت هلو برای درمان سرفه، برونشیت و اختلالهای شکمی مفید است. برگ هلو ویژگی سمزدایی داشته و ملین و ادرارآور است و میتواند در درمان کرمهای شکمی و جراحتها مؤثر باشد. همچنین از برگ هلو میتوان در تولید رنگ سبز استفاده کرد.
گل درخت هلو:
گلهای درخت هلو برای درمان یبوست و تورم مفیدند.
هسته هلو:
دانه هلو در درمان اختلالهای قاعدگی مانند، قاعدگی دردناک، عدم خونریزی در زمان قاعدگی در خانمهای در سن باروری و مشکلات دیگر مانند آسم و سرفه مؤثر است. همچنین برای درمان آپاندیسیت و تنگی نفس نیز مفید است و میتواند جریان خون سالم را بهبود بخشد.
پوست درخت هلو:
پوست خشک درخت هلو برای درمان یرقان و ورم مفید است.
موارد و نحوه مصرف هلو
میوه هلو تازه برای تهیه ژله، اسموتی، نوشیدنی، کمپوت، لواشک، مربا و کیک به کار برده می شود. همچنین از آن برای پخت کوفته هلو و هلو پلو استفاده می کنند. از برگه هلو خشک شده نیزبه عنوان یک میان وعده ی مغذی استفاده می شود.
عوارض مصرف زیاد و موارد منع مصرف هلو
– بهتر است مردان کمتر از میوه و سبزیجات نارنجی و زرد رنگ استفاده کنند.
– مصرف هلو باعث نفخ می شود.
– هلو ممکن است باعث بروز واکنش های آلرژی زا شود.
– در صورت مصرف بیش از حد باعث ایجاد سیانید هیدروژن در بدن شده و مسمومیت زا است.
– برای نگهداری هلو خشک از سولفیت به عنوان افزودنی نگهدارنده استفاده می شود که باعث افزایش حملات آلرژیک در افراد مبتلا به آسم و برونشیت شود.