
موم عسل چیست و چه خواصی دارد؟
موم عسل، یک موم طبیعی است که توسط زنبورهای کارگر ماده تولید میشود. این موم توسط غدههای موجود در قسمتهای شکمی این زنبورها تولید شده و در کندو نگهداری میشود. سپس کارگران کندو، موم را برای اهداف مختلف از جمله نگهداری عسل در کندو جمع آوری و استفاده میکنند.
تهیه موم زنبور عسل آسان نیست زیرا زنبورها فقط برای تهیه حدود ۵۰۰ گرم موم، باید ۸ برابر عسل مصرف کرده و چیزی حدود ۲۵۰ کیلومتر پرواز کنند. توجه داشته باشید که موم زنبور عسل، شانه عسل نیست. زنبورهای عسل برای تهیه شانه عسل، کندو درست میکنند.
انواع موم زنبور عسل
سه نوع موم عسل وجود دارد که اولین آنها موم زرد است. موم زرد، محصول خامی است که به طور مستقیم از شانه عسل گرفته میشود.
موم زرد، شکل اساسی تمام انواع مومهای عسل است. نوع دوم، موم سفید، موم زرد سفید شده است و نوع سوم و آخر، از تاثیر الکل بر موم زرد به دست میآید.
خواص موم عسل
۱. مرطوب کردن پوست
موم عسل یک ماده رایج در محصولات مراقبت از پوست است. بخشی از علت آن خواص مرطوب کنندگی آن است. موم زنبور عسل، از خشکی و ترک پوست جلوگیری کرده و پوست خشک و ترک برداشته را ترمیم میکند. زیرا توانایی حفظ رطوبت را دارد.
موم عسل، ویتامین A نیز دارد که میتواند پوست را نرم و هیدراته کرده و به بازسازی سلولی نیز کمک کند. همچنین، چون منافذ را نمیبندد، اجازه گردش هوا در پوست را میدهد.
۲. خواص موم عسل برای جلوگیری از خشکی و ترک لبها
موم عسل نه تنها پوست را مرطوب میکند بلکه ماده خوبی برای تهیه بالم لب نیز به شمار میآید. بالم لبهای ساخته شده از وازلین، طعم بدی دارند و به خوبی جذب پوست نمیشوند بنابراین شما باید دائما آنها را به پوست بزنید.
بالم لبهای تهیه شده از موم زنبور عسل، طعم خوبی داشته و در برابر بزاق دهان مقاومند. بنابراین به خوبی روی لب میماند و نیازی نیست که دائما آن را تجدید کنید.
۳. خواص موم عسل و عملکرد ضد التهابی و مسکن
این دو مورد، خواص اصلی موم عسل هستند. موم زنبور عسل میتواند التهاب مربوط به ورم مفاصل را درمان کند. مطالعه ای بر روی افراد مبتلا به ورم مفاصل انجام شد که ۲۳ نفر از آنها پس از مصرف موم زنبور عسل، کاهش درد، سفتی مفاصل و بهبود عملکرد جسمی را گزارش دادند. این نشانهها، از دو هفته پس از مطالعه آغاز شدند و در هفتههای بعد بهبودیها بیشتر شد.
خواص ضد التهابی موم عسل بر عفونتهای قارچی پوست و خارش کشاله ران نیز مؤثر است.
موم عسل درد ناشی از خارش کشاله ران و عفونتهای پوستی را با مرطوب کردن پوست آسیبدیده کاهش میدهد. ترکیب عسل، روغن زیتون و موم زنبور عسل، در صورتی که به مدت چهار هفته یا یک ماه، سه بار در روز بر پوست آسیبدیده گذاشته شود، عفونتهای پوستی را برطرف میکند.
۴. عامل ضد آکنه
موم عسل یک درمان ساده برای جلوگیری طبیعی از آکنه است. موم زنبور عسل، خاصیت ضد عفونی کننده و ضد التهابی دارد و همچنین دارای ویتامین A است که به رفع جوش کمک میکند. همچنین آکنه را درمان و پوست را نرم میکند.
۵. خواص موم عسل و رفع ترکهای پوستی
ترکهای پوستی برای بسیاری از افراد، مشکل محسوب میشوند. چرا که ظاهر پوست را بد میکنند. ترکهای پوستی را میتوان با موم عسل رفع کرد. مطالعات انجام شده نشان می دهد که کلاژن نقش مهمی را در درمان زخمها ایفا میکند.
موم عسل حاوی ویتامین A است که به تولید کلاژن کمک میکند و در دراز مدت، برای رفع ترکهای پوستی مفید است. میتوانید با ترکیب موم عسل با مواد سرشار از کلاژن مانند شی باتر، کره کاکائو، ژل رویال، روغن هسته انگور یا روغن نارگیل، ترکهای پوستی را رفع کنید.
۶. خواص موم عسل و کمک به آرامش و دوستدار محیط زیست
موم زنبور عسل در ساخت شمعهای رایحه درمانی نیز به کار میرود. شمعهای رایحه درمانی معمولی از پارافین ساخته میشوند، اما شمع های حاوی موم زنبور عسل، پارافین ندارند. استنشاق پارافین یا قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آن سلامت شما را به خطر میاندازد و این به دلیل استنشاق دوده این شمع هاست.
موم پارافین برای محیط خانه نیز مفید نیست و به وسایل الکتریکی و لولهها آسیب میرساند. شمعهای موم زنبور عسل برعکس شمعهای پارافین عمل میکنند و سم ندارند، بنابراین برای افراد و وسایل خانه بیخطر هستند.
معایب موم عسل
- موم عسل مادهای است که دستگاه گوارش انسان و سایر جاندران قادر به تجزیه مولکولهای آن نیست.بنابراین پس از تغذیه جذب نمیشود و به همان صورت که تغذیه شده است از بدن دفع میگردد.
- مصرف موم عسل برای افرادی که به این ماده آلرژی دارند، توصیه نمیشود. مشکلاتی مانند اسهال، مسدود شدن بینی، ضایعه پوستی، خارش بدن و احساس خستگی، از علایم معمول آلرژی به موم عسل است. درصورت نادیده گرفتن درمان آلرژی به موم عسل، ممکن است این بیماری، از طریق شوک آنفلاکتیک منجر به مرگ شود.
- در صورت به کارگیری مواد غیر طبیعی، موم عسل میتواند تبدیل به ماده بسیار مضر شود و خطر جدی برای سلامت بدن را به همراه داشه باشد. کارشناسان حوزه پرورش زنبور و تولید عسل معتقد هستند از آنجا که زنبورعسل برای درست کردن هر گرم موم، شش گرم عسل مصرف میکند، احتمال تقلبی بودن عسلهای مومدار عرضه شده در سطح خرده فروشی ها وجود دارد.
- داروهایی که زنبور، از سوی زنبورداران برای درمان در طول سال مصرف میکند یا سمومی که علیه انگلهای جلدی زنبور استفاده میشود، همگی در لایههای موم رسوب کرده و احتمال حضور سم در موم را بالا میبرد. بر این اساس توصیه میشود که در صورت عدم اطمینان از سالم بودن موم، از جویدن و خوردن موم عسل خودداری شود.