
با توجه به شروع شدن فصل سرما و لزوم دانستن این مطلب که کدام یک از گیاهان برای جلوگیری از ابتلا به سرما خوردگی مناسب اند در این مطلب به معرفی شلغم و خواص آن می پردازیم تا باخواص اعجاب انگیز آن آشنا شوید؛ با ما همراه باشید.
فواید و خواص شلغم برای درمان بیماری ها، سلامت و زیبایی
۱٫خواص شلغم برای سلامت قلبی و عروقی:
شلغم، درست مانند بیشتر داروهای گیاهی دارای ترکیباتی است که به عنوان ضد التهاب عمل می کند. شلغم شامل مقدار زیادی ویتامین K است که به خاطر خواص ضد التهابی اش مشهور است. در نتیجه از بیماری های قلبی و عروقی مانند حمله قلبی یا سکته جلوگیری می کند. علاوه بر آن، شلغم توانایی کاهش سطح کلسترول در بدن را با جذب مقدار بیشتری از صفرا دارد. با کاهش سطح کلسترول از بیماری های قلبی و عروقی مختلف جلوگیری خواهد شد. همچنین اسید فولیکی که در شلغم وجود دارد، برای سلامتی قلبی عروقی مفید خواهد بود.
خواص شلغم
*****
۲٫ خواص شلغم برای تقویت استخوان:
شلغم به دلیل مقادیر بالای کلسیم و پتاسیمی که دارد برای استخوان نیز مفید است. پتاسیم و کلسیم برای تقویت استخوان و ماهیچه ها بسیار ضروری هستند و رشد استخوان ها را افزایش خواهند داد. در نتیجه احتمال بیماری هایی نظیر آسیب مفاصل و یا پوکی استخوان کاهش می یابد. علاوه بر آن، شلغم دارای مقادیر زیادی مواد معدنی است که برای حمایت از بافت های ارتباطی بدن مفید است.
۳٫ خواص شلغم برای دستگاه گوارش :
به عنوان یک منبع گیاهی، شلغم برای بهبود سلامت سیستم گوارشی بسیار مفید است. شلغم در درمان برخی مشکلات مربوط به سیستم گوارشی مانند یبوست، نفخ، اسهال و … نیز مؤثر است. همچنین به دلیل وجود فیبر، شلغم کمک می کند تا دفع مدفوع آسان تر شود.
۴٫ خواص شلغم برای تقویت سیستم ایمنی :
شلغم حاوی مقدار زیادی ویتامین C است. ویتامین C به عنوان یکی از مهم ترین مواد مغذی برای افزایش سیستم ایمنی در نظر گرفته می شود. به این دلیل است که تولید سلول های سفید خون و آنتی بادی را تحریک می کند. علاوه بر آن، ویتامین C می تواند با رادیکال های آزاد مبارزه کند. هم چنین ترکیبی به نام آسکروبیک اسیدهای موجود در شلغم به عنوان تقویت کننده اصلی سیستم ایمنی در نظر گرفته می شود.
۵٫ شلغم مفید برای متابولیسم بدن :
شلغم دارای مجموعه ویتامین B زیادی است. این ویتامین ها فرآیندهای آنزیمی که در اطراف بدن رخ می دهند را بهتر کنترل می کند. علاوه بر آن، ویتامین B تضمین خواهد کرد که تمام قسمت های بدن ما به درستی کار می کنند. همچنین ویتامین های B موجود در شلغم برای حفظ و تثبیت سطوح هورمون های مختلف در بدن بسیار مفید خواهد بود.
۶٫ خواص شلغم برای سلامتی ریه:
شلغم یک منبع بسیار خوب برای سلامتی ریه ها است، به این دلیل که حاوی مقدار زیادی ویتامین A است. این ویتامین خطر آسیب زدن به ریه ها را که معمولاً به خاطر عادات بد روزانه مانند سیگار کشیدن رخ می دهد، خنثی می کند. بنابراین، اگر می خواهید از بیماری های ریوی دوری کنید، مصرف شلغم یک انتخاب بسیار خوب خواهد بود.
خواص شلغم
*****
۷٫ شلغم منبع عالی برای چشمانی سالم :
همانطور که قبلاً گفته شد، شلغم حاوی مقدار زیادی ویتامین A است. این ویتامین می تواند سلامتی چشم شما را حفظ کرده و بهبود بخشد. علاوه بر آن، یک ترکیب دیگر به نام لوتئین وجود دارد که باعث می شود به عنوان یکی از بزرگ ترین منابع طبیعی برای بهبود سلامت چشمان شما مورد ستایش قرار گیرد. مطالعات نشان می دهد هر فنجان شلغم خرد شده تقریباً ۷۰۰۰ میکروگرم لوتئین دارد که تا ۷۰ درصد نیاز روزانه شما را تامین خواهد کرد تا سلامت بینایی خود را حفظ کنید.
۸٫ شلغم برای افزایش گردش خون:
معمولاً منبع اصلی تأمین آهن بدن انواع مختلف گوشت است. اما سبزیجات خاصی مانند شلغم حاوی مقدار زیادی آهن هستند. بنابراین شلغم به عنوان یک منبع آهن در نظر گرفته شده که برای بدن سلول های قرمز خون تولید می کند. گلبول های قرمز خون وظیفه ی انتقال مواد مغذی را به عهده دارند. بنابراین اگر بدن شما مقدار کافی گلبول قرمز تولید کند، به این معنی است که بدنتان گردش خون بهتری دارد و شما سالم تر خواهید بود.
۹٫ شلغم مفید برای سلامت تنفسی:
بسیاری از مطالعات نشان داده اند که شلغم برای افرادی که مبتلا به آسم هستند، بسیار مفید است. علت این است که شلغم با مقدار زیادی ویتامین C دارد که به عنوان آنتی اکسیدان قوی شناخته می شود. علاوه بر آن خواص ضد التهابی نیز دارد که به آن ها این امکان را می دهد تا مشکلات تنفسی مختلف بویژه آسم را درمان کنند.
۱۰٫ شلغم برای جلوگیری از تصلب شریان:
تصلب شریان به عنوان یکی از بسیاری از مشکلات خطرناک بهداشتی در نظر گرفته می شود که در اغلب موارد منجر به یک نتیجه مرگبار می شود. تصلب شریان باعث آسیب به رگ های خونی می شود که منجر به اکسیداسیون کلسترول بد و جمع شدن پلاکت ها می شود. یکی از موثرترین راه ها برای غلبه بر این شرایط، بهبود مقدار آنتی اکسیدان ها در بدن است. همانطور که قبلاً ذکر شد، شلغم حاوی آنتی اکسیدان های قوی از ویتامین C و بتا – کاروتن است که رادیکال های آزاد را از بین می برد. در نتیجه، مقدار اکسیداسیون کلسترول بد و انبوه پلاکت به طور قابل توجهی کاهش می یابد.
۱۱٫ خواص شلغم برای جلوگیری از آسیب دیواره رگ های خونی:
شلغم حاوی مقدار زیادی از ویتامین C، E و بتا -کاروتن است. دارای آنتی اکسیدان های قوی است که با رادیکال های آزاد مبارزه می کنند. در نتیجه اکسیداسیون کلسترول بد به طور قابل توجهی کاهش می یابد و رگ های خونی بدن سالم می مانند. علاوه بر آن، این مواد مغذی مقدار مواد خطرناک ویژه ای به نام هموسیستئین را کاهش می دهند، ماده ای که می تواند به دیواره رگ های خونی آسیب برساند.
۱۲٫ خواص شلغم برای جلوگیری از سرطان:
سرطان، یکی از مرگبارترین مشکلات سلامتی در دنیا است. شلغم می تواند فرآیند سم زدایی را در بدن تحریک کند. فرآیند سم زدایی یکی از موثرترین راه ها برای جلوگیری از بسیاری از بیماری ها به ویژه سرطان است. آنتی اکسیدان های قوی از ویتامین C، E و همچنین بتا – کاروتن که در شلغم وجود دارد، بدن را از سموم مضر که به طور بالقوه سلول های سرطانی را تولید می کنند پاک می کند.
خواص شلغم
*****
۱۳٫ شلغم برای کاهش وزن و رژیم غذایی:
اگر رژیم غذاییتان را برنامه ریزی می کنید و می خواهید کمی وزن کم کنید، شلغم یکی از سبزیجاتی است که باید به طور مرتب مصرف کنید. شلغم کالری پایینی دارد. بنابراین هیچ تعجبی ندارد که این سبزی برای کاهش وزن مفید باشد. علاوه بر آن، شلغم یک پایه عالی از فیبر رژیمی دارد که فرآیند متابولیسم بدن را بهبود خواهد بخشید. در نتیجه، کنترل وزن بهتری خواهید داشت.
۱۴٫شلغم مناسب برای سم زدایی:
شلغم حاوی ترکیباتی است که این ترکیب ها به تحریک و کنترل فرآیند سم زدایی آنزیم های مختلف کمک می کند و بسیاری از مواد شیمیایی مضر از بدن خارج می شوند.
۱۵٫ خواص شلغم برای تقویت سلامتی پوست:
به عنوان یکی از منابع اصلی ویتامین C و A، شکی نیست که شلغم سلامت پوست را افزایش دهد. این ویتامین ها با از بین بردن رادیکال های آزاد خواص ضد پیری دارند. رادیکال های آزاد علت اصلی مشکلات سلامتی پوستی نظیر چین و چین، خطوط ظریف و یا خال های سیاه شناخته می شوند. در نتیجه پوست نرم تر و صاف تر از قبل خواهد بود و شما جوان تر از سن واقعی خود به نظر خواهید رسید. علاوه بر آن، مواد معدنی مختلف و بتا – کاروتن نیز برای افزایش سلامت پوست ضروری خواهند بود.
۱۶٫ خواص شلغم برای تقویت موها:
مطالعات زیادی نشان داده اند که مصرف منظم شلغم به دلیل وجود مقادیر زیاد مس تاثیر خوبی روی موهای شما خواهد شد. مس ترکیبی است که تاثیر زیادی بر تشکیل سلول های ملانین دارد. ملانین ماده ای است که نقش بزرگی را برای تأمین رنگ موها ایفا می کند. علاوه بر آن، ملانین نیز غنی از مواد مغذی نظیر بتا – کاروتن، ویتامین C، روی، لوتئین و زکسانتین است. همه این مواد برای بهبود سلامت مو بسیار مهم هستند و در نتیجه باعث محکم تر شدن موها می شوند.
۱۷٫ خواص شلغم برای درمان ترک کف پا:
شلغم خواص ضد التهابی و ضد پیری دارد که قادر است پاهای آسیب دیده را درمان کند. می توانید برای این کار شلغم جوشانده شده را استفاده کنید. می توانید پاهای خود برای حدود ۱۰ دقیقه در مخلوط شلغم و آب جوشیده خیس کنید. اگر این کار را به طور مرتب انجام دهید، هیچ تعجبی ندارد که کف پای نرم و صافی داشته باشید.
۱۸٫ شلغم برای بهداشت اندام های جنسی:
حفظ سلامت تخمدان ها برای خانم ها مسئله واقعا مهمی است. تخمدان مستعد رشد سلول های سرطانی است. بنابراین اگر می خواهید از سرطان تخمدان دور بمانید، باید شلغم مصرف کنید. این سبزی برای جلوگیری از رشد سلول های سرطانی در تخمدان مفید است. طبق نظر محققان، ۱۰۰ گرم شلغم حاوی ۱۲ میلی گرم کامپرلو است. کامپرلو یک فلاونوئید است که از رشد سلول های سرطانی در تخمدان جلوگیری می کند.
۱۹٫ مزایای ضدمیکروبی:
شلغم دارای خواص ضد میکروبی است. همچنین خاصیت ضد میکروبی، ضد قارچ و خواص ضد انگلی هم دارد.
چگونه می توان شلغم خوب و با کیفیت انتخاب کرد و خرید؟
اگر متوجه شدید که ریشه های شلغم سبز هستند، بهتر است شلغمی را انتخاب کنید که درست مانند برگ های اسفناج رنگ سبز تیره در برگ های خود دارد.
از مصرف شلغمی که زرد رنگ است خودداری کنید. رنگ زرد در شلغم خوراکی نشانه بارز این است که این سبزیجات تازه نیستند.
همچنین توصیه می شود شلغمی را بخرید که اندازه ریشه های متوسطی دارد. شلغم با اندازه بزرگ ریشه ممکن است طعم تلخی در برگ هایش داشته باشد. در همین حال، شلغمی که اندازه متوسطی در ریشه هایش دارد معمولاً برگ های بهتری دارد.
نحوه نگه داری صحیح شلغم:
شلغم را باید به درستی ذخیره کنید تا بطور کامل سالم بماند.
باید ریشه های سبز رنگ را از شلغم جدا کنید. بعد از آن بهتر است که شلغم را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و به اندازه کافی هوایش را بیرون بکشید. سپس آن ها را در سردترین بخش یخچال خود قرار دهید. به خاطر داشته باشید بیش از ۴ روز نباید شلغم را در یخچال نگه دارید.
عوارض و اثرات جانبی و اقدامات احتیاطی در مورد مصرف شلغم
بیمارانی که سنگ صفرا و یا مشکلات کلیوی دارند، نباید شلغم مصرف کنند. به این دلیل که شلغم یکی از غذاهای مخصوصی است که حاوی مقدار زیاد اگزالات است.
مقدار بالای اگزالات در مایعات بدن متمرکز خواهد شد و سپس شکل می گیرند. این پدیده به افراد مبتلا به کلیه مشکلات کلیوی در آینده آسیب می رساند.
بیماران مبتلا به مشکلات تیروئیدی نیز نباید شلغم مصرف کنند. به این خاطر که شلغم حاوی ماده ای خاص به نام گویتروگنز است. این مواد عموماً می توانند با عملکرد غده تیرویید تداخل پیدا کنند.
در اغلب موارد، افرادی که نفخ شکمی دارند، توصیه می شود به طور ثابت شلغم مصرف نکنند.
به این علت که شلغم حاوی مقدار زیادی از ترکیبات سولفور است؛ مقدار زیاد ترکیبات سولفور موجب مشکلات هاضمه و نفخ شکم برای بعضی از افراد خواهد شد.