حساب کاربری

لطفا از حروف a-z,A-Z,0-9 استفاده نمایید - حداقل 5 کاراکتر

حداقل 8 کاراکتر

خواص ریواس و کاربردهای غذایی و دارویی آن

خواص ریواس و کاربردهای غذایی و دارویی آن

 

در این مطلب به بررسی خواص ریواس و کاربردهای غذایی و دارویی آن می پردازیم؛ با ما همراه باشید.

آشنایی با ریواس:

ریواس به شکل یک ساقه ۲۰ تا ۳۰ سانتی متری است که در اوایل فصل بهار تا اواسط اردیبهشت ماه در ارتفاعات و دامنه کوه ها، کنار رودخانه ها و مناطق برخوردار از آب های راکد رشد می کند. علاوه بر مصرف به عنوان میوه، یک گیاه دارویی نیز محسوب می شود.

ریواس گیاهی از تیره ترشک ها (هفت بندها) و دارای ساقه های هوایی است. برگ های آن محتوی مواد ذخیره ای و اسیدی است و مورد استفاده خوراکی قرار می گیرد.ریواس دارای رنگ قرمز روشن (صورتی) و ساقه بلندی است. به خانواده سبزیجات تعلق‌ دارد اما معمولاً میوه محسوب‌ می‌شود.

برگ‌های آن نيز در دمای پايين صورتی و قرمز رنگ می شود و در دمای بالاي ۳۰ درجه سانتي‌گراد سبز تيره باقی می مانند. محل رويش آن در ايران دامنه بينالود، كوهستان‌های آذربايجان و كردستان، ارتفاعات البرز در شمال تهران، خراسان رضوی، كوه‌های دليجان و قلعه تخت كوه است، اما بيشتر سوغات نيشابور به حساب مي‌آيد.

بخش خوراکی ریواس همان ساقه‌های گل دهنده گیاه است که هم زمان با باز شدن گل‌ها به مصرف می‌رسند. ساقه‌ها در این مرحله ترد و تازه بوده و توسط روستاییان جمع آوری و وارد باز می‌گردند.

 

خواص ریواس و کاربردهای غذایی و دارویی آن

 

خواص ریواس و کاربردهای غذایی و دارویی آن

*****

طبیعت و ترکیبات ریواس

ریواس طبیعت سرد دارد و دارای ویتامین ها و املاح معدنی گوناگونی است.

ریواس منبع شگفت‌انگیزی از ویتامین C و مواد معدنی مختلف مانند کلسیم، آهن، پتاسیم و منگنز است. همچنین سرشار از آنتی اکسیدان ها، فلاونوئید ها، ویتامین A،  ویتامین K و منیزیم است.

 

 

خواص ریواس برای سلامتی

۱- خواص ریواس برای پوست

مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها، ویتامین A و ویتامین C موجود در ریواس به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و با رفع چین و چروک باعث جوان سازی پوست صورت می شوند.

– ریواس به دلیل خواص ضد باکتری و ضد قارچ طبیعی که دارد به پیشگیری و درمان آکنه و جوش صورت کمک می کند.

۲- خواص ریواس برای مو

در طب سنتی برای رنگ کردن مو ها از ریواس استفاده می شود. ریواس مو ها را به رنگ قهوه ای تیره یا بلوند در می آورد و اگزالیک اسید موجود در آن دوام رنگ مو را بیشتر می کند.

حدود سه قاشق غذا خوری پودر ریشه ریواس را به دو فنجان آب اضافه کنید و بگذارید ۱۵ دقیقه بجوشد. سپس در دمای اتاق بگذارید یک شب بماند و صبح روز بعد مو ها را با آن بوشیید و خوب ماساژ دهید تا رنگ بگیرند.

۳- بهبود عملکرد دستگاه گوارش و معده

ریواس حاوی مقادیر بالای فیبر است که به بهبود هضم غذا کمک می کند. معده درد و خونریزی معده را درمان کرده، رفلاکس اسیدی معده را کاهش می دهد. ریواس باعث سلامت دستگاه گوارش می شود.

ساقه و ریشه ریواس حاوی مقادیر بالای فیبر هستند و به عنوان یک ملین طبیعی به بهبود حرکات روده کمک کرده و به پیشگیری و درمان یبوست کمک می کند.

ریواس به عنوان یکی از بهترین سبزیجات حاوی مقادیر بالای فیبر برای درمان اسهال شناخته می شود. همچنین ریواس به کاهش فشار در طی حرکات روده کمک کرده و درد هموروئید یا بواسیر را کاهش می دهد.

۴- خواص ریواس برای لاغری و کاهش وزن

مقادیر بالای فیبر موجود در ریواس باعث کاهش اشتها شده و با جلوگیری از پرخوری باعث لاغری و کاهش وزن افراد چاق می شود. نتایج مطالعات اولیه نشان می دهد که مصرف روزانه ۱ تا ۳ لیوان آب ریواس به مدت حدود ۳ ماه به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند.

 

خواص ریواس و کاربردهای غذایی و دارویی آن

 

۵- خواص ریواس برای پیشگیری از پوکی استخوان

مقادیر قابل توجه ویتامین K موجود در ریواس به تقویت و بازسازی استخوان ها کمک کرده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد.

۶- پیشگیری از آلزایمر

نتایج مشاهدات نشان می دهد که ریواس به دلیل خواص ضد التهابی طبیعی که دارد از استرس اکسیداتیو در بدن جلوگیری کرده و با کاهش رادیکال های آزاد که باعث بیماری های مزمن مغزی می شوند، خطر ابتلا به بیماری هایی مانند آلزایمر و سکته مغزی را کاهش می دهد.

۷- خواص ریواس برای پیشگیری از سرطان

مقادیر بالای فلاونوئید هایی مانند کورستین موجود در ریواس به کاهش فعالیت رادیکال های آزاد در بدن کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.

به علت خواص ضد عفونت ریواس به مدت طولانی در طب چینی برای کمک به پوست سالم، غشای مخاطی، بینایی خوب و محفاظت از سرطان کمک می کند.

۸- کنترل دیابت و قند خون

برخی از تحقیقات نشان داده که ترکیبات موجود در ساقه ریواس به نام راپونتیسین می توانند به کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت کمک کنند.

۹- کلسترول خون و قلب

مقادیر بالای فیبر موجود در ریواس به کاهش کلسترول خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

ریواس همچنین به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی که دارد می تواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند.

۱۰- تقویت سیستم ایمنی بدن

ریواس سرشار از آنتی اکسیدان ها و ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های عفونی را کاهش می دهد.

۱۱- سلامت چشم

مقادیر بالای آنتی اکسیدان لوتئین موجود در ریواس به تقویت بینایی کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های چشمی را کاهش می دهد.

 

خواص ریواس و کاربردهای غذایی و دارویی آن

 

سایر خواص ریواس:

– برای روشن شدن مو ۵۰ گرم ریواس را در یک لیتر آب به مدت ۳۰ دقیقه بجوشانید، سپس صاف کنید موها را چندین بار خیس کنید.
– برای از بین بردن کک مک و جوش‎های چرکی و از بین بردن جای جوش ریواس له شده را با کمی سرکه مخلوط کرده و به‎صورت ماسک روی صورت بگذارید اگر احساس سوزش کردید فوراً بشویید.
– کسانی که بیماری قند دارند دم‎کرده برگ ریواس برای آنان مفید است.
– شربت ریواس شادی‎بخش، مقوی معده و روده‎ها می‎باشد.
– کسانی که می‎خواهند کبدشان را پاک کنند قبل از غذا ریواس بخورند.
– زیواس اشتها‎آور است و برطرف کننده صفرا است.
– ریواس خستگی را برطرف می‎کند.
– مداومت در خوردن آن باعث پاکی خون می‎شود.
– کم کننده شهوت است.

– ریواس به علت خاصیت اسیدی، برای پاک کردن ظروفی که آثار سوختگی مواد غذایی در آنها به جای مانده باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

شیوه نگهداری و مصرف ریواس

ریواس هایی را انتخاب کنید که ساقه های آن ترد، صاف، شفاف و کوچک تر هستند چون جوان تر و خوشمزه ترند.

ریواس یک الی دو روز در یخچال قابل نگهداری است. برای نگهداری طولانی تر ریواس، پس از بریدن ساقه ها، آن را منجمد می کنند. اگر ساقه های ریواس به طور خام مصرف شود، به شدت ترش خواهد بود.

ریواس به تنهایی یا همراه یا توت فرنگی در تهیه ژله و مرباها به کار می رود. ریواس با چاشنی های لیمو، دارچین و زنجبیل با ریواس مصرف می شود.

به طور معمول آن را با شکر یا عسل می پزند. به صورت خام و پخته برای تهیه انواع کیک، شربت، ترشی، مربا، کمپوت، آبمیوه، خورش ریواس، ریواس پلو و دمنوش ریواس به کار می رود.

خام خواری ریواس متداول‌ترین نوع مصرف این گیاه است. برای آماده شدن، ابتدا پوسته نازک روی ساقه را همانند کندن پوست موز جدا کرده بعد از کندن پوسته نازک آن را تکه تکه کرده و آن را به همان صورت یا با شکر یا نمک می‌خورند. به عنوان نمونه در بانه آن را با نمک و در سنندج با شکر مصرف می‌کنند.

 

خواص ریواس و کاربردهای غذایی و دارویی آن

خواص ریواس و کاربردهای غذایی و دارویی آن

*****

عوارض و مضرات ریواس

بهتر است که از برگ‎های ریواس برای مصرف خوراکی استفاده نشود و فقط از ساقه‎ها و ریشه آن استفاده شود.

– مصرف برگ های ریواس ممکن است باعث مسمومیت شود که به صورت سوزش دهان و گلو، مشکلات تنفسی، مشکلات گوارشی و درد چشم مشخص می شود.

– توصیه می شود زنان باردار و شیرده قبل از استفاده از ریواس با پزشک متخصص مشورت کنند.

– درست است که ساقه های ریواس اگزالیک اسید کمتری نسبت به برگ ها دارند اما همین مقدار کم نیز می تواند برای نوزادان و کودکان سمی می باشد. بنابراین توصیه می شود که از مصرف ریواس خودداری کنند.

– اگزالیک اسید موجود در ریواس خطر ابتلا به سنگ کلیه را در افراد مستعد این بیماری تشدید می کند.

– اگر از بیماری های کبدی رنج می برید و یا دارو های خاصی مصرف می کنید قبل از مصرف ریواس با پزشک متخصص مشورت کنید.

 

 

0/5 ( 0 نظر )
admin♥
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با ما
تهران خیابان پیروزی، خیابان 21متری دهقان، خیابان نجف پور، پلاک83
25 94 194 0912 _ 77439684 021
atariyas83@gmail.com
مقایسه محصول
مقایسه محصول
مقایسه محصول
مقایسه محصول
X