
در این مطلب با خواص خرمالو و فواید درمانی آن و همچنین مضرات مصرف بیش از حد آن آشنا خواهیم شد؛ با ما همراه باشید.
آشنایی با درخت خرمالو:
درخت خرمالو بیشتر در مناطق گرمسیر کشت می شود و بومی شرق آسیا است. درخت خرمالو دارای ریشههای قوی است و هنگام کاشت نهال خرمالو باید در گودالی عمیق کاشته شود. برگ های درخت خرمالو پهن، تخم مرغی، کشیده و دارای سطح براق و صاف اند. رنگ میوه این گیاه از نارنجی و زرد روشن تا نارنجی و قرمز تیره متفاوت است. ارتفاع درخت خرمالو به حدود ۸ تا ۱۲ متر می رسد. کاشت و پرورش خرمالو و تولید آن به عنوان یک محصول مهم باغی در ایران و جهان از قدمت چندانی برخوردار نمی باشد. این درخت پس از ۷ الی ۱۰ سال به حداکثر باردهی محصول خود می رسد.
برخی از مهم ترین انواع خرمالو :
۱- خرمالوی ایتالیایی: میوه این خرمالو به اندازه یک گیلاس است و رنگ آن پس از رسیدن زرد می شود. طعم میوه پس از رسیدن ترش است.
۲- خرمالوی ویرژینیا: برگهای آن براق و کشیده است. در ایران این گونه به خرمندی معروف است که بیشتر به عنوان پایه برای پیوند خرمالوی معمولی کاربرد دارد و میوه آن به اندازه آلو بوده و بخاطر داشتن تانن زیاد، قابل خوردن نیست.
۳- خرمالوی معمولی: میوه آن متوسط تا درشت و به رنگ قرمز می باشد. این گیاه بومی کشور ژاپن است.
ترکیبات و طبیعت خرمالو
خرمالو دارای مقادیر قابل توجهی از ویتامینهای A ،B3 ،B2، B1 و C است، همچنین حاوی کلسیم، گوگرد، آهن، فسفر و پتاسیم و مقداری سلولز است.
خرمالو میوه ای با کالری بالا و چربی بسیار پایین است. طبع خرمالو گرم و تر است.
خواص خرمالو و فواید دارویی آن
۱- کمک به کاهش وزن و لاغری
خرمالو حاوی کربوهیدرات و چربی بسیار پایینی است. این عامل باعث میشود که خرمالو یک میانوعده مناسب برای کسانی که در رژیم غذایی هستند و تمایل به کاهش وزن دارند، باشد.
خرمالو به کاهش اشتها کمک کند و باعث لاغری و کاهش وزن می شود. همچنین به دلیل آنکه کالری کمی دارد و سرشار از ویتامین است اگر در وعده صبحانه خرمالو مصرف کنید باعث لاغری میشود.
۲- خواص خرمالو به عنوان یک ضد التهاب
این میوه منبع غنی از آنتی اکسیدان ها است و به عنوان یک عامل ضد التهابی و ضد عفونیکنندهی قدرتمند است. بنابراین، میتواند به بهبود واکنشهای التهابی ناخواسته و عفونت کمک کند.
۳- درمان بواسیر
خرمالوی ژاپنی خاصیت ضد خونریزی دارد. این میوه از زمانهای قدیم برای کنترل خونریزی بیش از حد از زخم استفاده میشده است.
۴- خواص خرمالو برای سلامت دستگاه گوارش
وجود فیبر برای حرکات روده ضروری است. استفادهی منظم از این میوهی غنی از فیبر میتواند به کاهش مشکلات مربوط اجابت مزاج کمک کند، در نتیجه راه را برای سالم نگه داشتن دستگاه گوارش هموار کند. تانن موجود در خرمالو حرکات روده را تنظیم میکند و در نتیجه اسهال را برطرف میکند.
۵- تنظیم سطح قند خون و کنترل دیابت
کسانی که از بیماری دیابت رنج میبرند در اغلب مواقع ولع زیادی برای خوردن دارند. بیماران دیابتی برای مقابله با گرسنگی میتوانند این میوه را که فیبر فراوانی دارد مصرف کنند. همچنین خرمالو سطح قند خون را تنظیم میکند.
۶- خواص خرمالو برای کاهش فشار خون
وجود سدیم بیش از اندازه در رژیم غذایی میتواند باعث بروز فشار خون بالا شود. خرمالو میزان بسیار کمی سدیم دارد. از این رو، میتوان از آن به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی کم سدیم متعادل برای کسانی که فشار خون بالا دارند استفاده کرد.
۷- تقویت سیستم ایمنی بدن
خرمالو حاوی موادی مانند اسید فولیک، پیریدوکسین و تیامین است. این ترکیبات با بالا بردن میزان استقامت و تقویت سیستم ایمنی بدن، نقش مؤثری در حفظ سلامتی دارند.
۸- خواص خرمالو برای مبارزه با سرطان و تومور
خرمالو به عنوان یک منبع غنی از آنتیاکسیدانها، به محدود کردن رادیکالهای آزاد کمک میکند. وجود رادیکالهای آزاد میتواند به سلولها آسیب برساند و باعث بروز سرطان شود. وجود ویتامین A، شیبول و بتولینیک اسید، عوامل تقویت خواص ضد سرطان این میوه هستند.
بتولینیک اسید در بدن به عنوان یک ماده ضد تومور عمل می کند. اثرات ضدعفونیکننده، ضد التهابی و ضد خونریزی دارد.
۹- تقویت بینایی و رفع بیماری های چشمی
خرمالو مقادیر قابلتوجهی ویتامین A دارد، از این رو قابلیت بهبود قوهی بینایی را دارد.
همچنین از بروز بیماری تباهی لکه ی زرد جلوگیری می کند. تباهی لکهی زرد یکی از اختلالاتی است که بخشی از چشم برای دیدن اطراف دچار مشکل میشود و این امکان وجود دارد که قدرت دید مرکزی به طور کلی از بین برود.
۱۰- خواص خرمالو برای تولید گلبول های قرمز خون
مس موجود در این میوه، به جذب مناسب آهن کمک میکند و همین امر باعث بهبود تولید گلبولهای قرمز در خون می شود.
۱۱- درمان سکسکه
پزشکان چینی برای درمان سکسکه از خرمالوی ژاپنی استفاده می کنند.
۱۲- خواص خرمالو برای رشد جنین
خرمالو سرشار از دو ماده معدنی مهم کلسیم و فسفر است و مصرف آن در افزایش رشد استخوان های جنین بسیار مؤثر است.
۱۳- جلوگیری از حبس شدن آب در بدن
خرمالو طبیعتی ادرارآور دارد و میتواند جلوی حبس شدن آب را در بدن بگیرد. همچنین میزان ادراری را که از کلیهها عبور میکند، افزایش می دهد. این میوه که سرشار از پتاسیم است، تضمین میکند که هیچ مادهی معدنی مهمی هنگام ادرار از بدن دفع نمی شود.
۱۴- خواص خرمالو برای رفع چین و چروک پوست
خرمالو سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین های گروه A و E است. از این رو استفاده از ماسک خرمالو که با چند قطره آبلیمو و یک زرده تخم مرغ درست شده باشد میتواند چین و چروک صورت را کاهش داده و به زیبایی پوست کمک کند.
۱۵- درمان شوره سر
خرمالو به دلیل داشتن ویتامین A و E باعث نرمی و لطافت پوست سر میشود و از شوره سر جلوگیری می کند.
۱۶- خواص خرمالو برای درمان آسم و سرفه حاوی خلط
دو تکه خرمالوی خشک را بردارید، کمی آب به آن اضافه کنید و آن را بخار بدهید تا بپزد. پس از آنکه خرمالو پخت، آن را تبدیل به پوره کنید و یک یا دو قاشق غذاخوری عسل نیز به آن اضافه کنید. این روش میتواند یک درمان جایگزین برای حل مشکلات آسم و سرفه باشد.
۱۷- بهبود گردش خون
این میوه حاوی مواد مغذی و ترکیباتی است که به بهبود گردش خون مناسب در بدن کمک میکند.
۱۸- خواص خرمالو برای پیشگیری از پیری زودرس پوست
خرمالو حاوی ویتامین A، ویتامین E و آنتیاکسیدان است. این مواد مغذی به ما کمک میکنند تا پوستی صاف و روشن داشته باشیم و از بروز چروکهای ریز و درشت جلوگیری می کنند.
هنگامی که در معرض اشعهی UV و آلودگی قرار دارید، آنتیاکسیدانهای موجود در خرمالو به عنوان عاملی علیه رادیکالهای آزاد عمل میکنند و از پوست حفاظت می کنند.
۱۹- کمک به عملکرد مناسب آنزیمها در بدن
ویتامین B کمپلکس (مانند اسید اولیک، پیریدوکسین (ویتامین B-6)، تیامین) و مواد معدنی مانند منگنز و مس موجود در خرمالو به بهبود عملکرد آنزیمها در بدن ما کمک میکنند. ویتامین B کمپلکس به عنوان یک کوفاکتور برای چند عملکرد متابولیکی آنزیمی در بدن عمل می کند. در حالی که منگنز به عنوان یک کوفاکتور برای آنزیمی به نام سوپر اکسید دیسموتاز عمل میکند و برای رهایی بدن از رادیکالهای آزاد بسیار مفید است. مس نیز عامل مهمی برای آنزیمهایی مانند سیتوکروم اکسیداز سی و سوپر اکسید دیسموتاز است.
۲۰- خواص خرمالو در دوران بارداری
محتویات این میوه میتواند انرژی مورد نیاز زنان باردار را تأمین کند و همچنین سبب افزایش میزان خون در زنان بارداری که از کمخونی رنج میبرند، می شود. علاوه بر این، آنتیاکسیدانهای موجود در این میوه مقاومت سیستم ایمنی بدن زنان باردار را افزایش میدهد، و به این ترتیب از بروز بیماری و حملات ویروسی در دوران بارداری جلوگیری میکند.
۲۱- حفظ سلامت ارگان های بدن
خرمالو میتواند به حفظ سلامت قلب، ریه ها و طحال کمک کند.
۲۲- خواص خرمالو برای آبرسانی به پوست
خرمالو خاصیت آبرسانی قوی برای پوست صورت دارد و استفاده از خرمالو یا آب خرمالو باعث طراوت و شادابی پوست صورت میشود و به روشن شدن رنگ پوست کمک می کند. برای استفاده از این خاصیت خرمالو می توانید خرمالو را به صورت پوره درآورید و آن را روی صورتتان بمالید و پس از نیم ساعت صورت تان را با آب سرد بشویید.
۲۳- کاهش کلسترول خون و حفظ سلامت قلب
خرمالو میزان کلسترول بد (LDL) را در بدن ما پایین می آورد و به این ترتیب از بروز خطر بیماری قلبی جلوگیری میکند. همچنین این میوه حاوی تانن است که تأثیر مثبتی روی سلامت قلب ما دارد.
۲۴- خواص خرمالو برای حفظ سلامت کبد
خرمالو سرشار از آنتیاکسیدان است که رادیکالهای آزاد ناشی از اکسیژن را در بدن از بین میبرند. این میوه همچنین اثر مواد سمی را کاهش میدهد و مانع آسیب سلولی میشود. این امر در نهایت باعث سمزدایی بدن شده و به داشتن کبد سالمتر منتهی میشود.
۲۵- تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز بدن
آب خرمالو به دلیل پتاسیم فراوان و قندی که دارد، یک خوراکی انرژیزای طبیعی محسوب میشود. مصرف یک لیوان آب خرمالو میتواند فورا انرژی لازم برای انجام فعالیتهای قدرتی را به ما بدهد. این نوشیدنی، یک انتخاب خوب برای از بین بردن خستگی و استرس است.
۲۶- خواص خرمالو برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا
خرمالو به دلیل وجود ویتامین C باعث بهبود عملکرد مکانیسم دفاعی بدن می شود و به کاهش علائم و نشانههای آنفولانزا و همچنین سرماخوردگی کمک میکند.
۲۷- درمان یبوست
به دلیل ترکیبات مفید و همین طور آب فراوان، خرمالو ویژگی ملین چشمگیری دارد و یکی از مؤثرترین درمانهای طبیعی مشکلات اجابت مزاج به شمار میرود.
موارد استفاده از خرمالو
از خرمالو برای تهیه ی مربا، ژله، کیک، نان، کلوچه، پودینگ، سس، لواشک، ترشی و سرکه خرمالو استفاده می شود.
خواص دانه خرمالو
با کوبیده دانه خرمالو و استفاده از آن به صورت پودر میتوان سنگ مثانه و کلیه را دفع کرد. بدین صورت که دانه را کمی حرارت داده سپس خرد نموده مانند قهوه دم کرده و میل کنید.
همچنین می توانید کوبیده هسته خرمالو را با روغن منداب مخلوط کرده در یک بطری ریخته سر آن را محکم ببندید و در آب جوش به مدت یک ساعت بجوشانید. از این روغن میتوان برای دردهای کمر، مفاصل و نقرس استفاده نمود.
خواص برگ و گل درخت خرمالو
در طب سنتی قدیم از برگ درخت خرمالو برای درمان بیماریها استفاده میشد. برگ درخت خرمالو حاوی فلاوونوئیدها است که خاصیت ضد فشار خون، ضد سرطان و ضدموتاژن دارد. در عین حال برگ درخت خرمالو حاوی مادهای است که خاصیت آنتیهیستامینی داشته و واکنشهای آلرژیک و آبریزش بینی را کاهش میدهد. این ماده همچنین علائم التهاب را در پوست کاهش میدهد. دم کرده گل خرمالو مقوی معده است. جوشانده برگهای آن نیز برای سرفه مفید است.
عوارض و مضرات احتمالی مصرف خرمالو
– مصرف خرمالو به صورت ناشتا می تواند باعث انسداد دستگاه گوارش، درد شکمی و استفراغ شود.
– پوست خرمالو حاوی تانن می باشد که می تواند باعث یبوست شود.
– خرمالو حاوی قند می باشد و ممکن است باعث بروز مشکلاتی در بیماران مبتلا به دیابت شود. بنابراین بهتر است این افراد قبل از مصرف خرمالو با پزشک خود مشورت کنند.
– قند موجود در خرمالو ممکن است باعث پوسیدگی دندان شود. پس از مصرف مسواک را فراموش نکنید.
– افرادی که فشار خون پایینی دارند بهتر است در مصرف خرمالو احتیاط کنند زیرا ممکن است باعث کاهش ناگهانی فشار خون در افراد شود.
– خرمالو کال می تواند باعث واکنش های آلرژیک در بعضی افراد شود.
– خرمالو گس ممکن است باعث یبوست شود.