
اسفناج خواص فوق العاده ای برای سلامتی دارد. این گیاه خوراکی علاوه بر آن که یک افزودنی خوشمزه برای انواع سالاد و سوپ است، یک راه عالی برای کاهش وزن نیز هست. در این مطلب مهم ترین خواص اسفناج را ذکر می کنیم؛ با ما همراه باشید.
مشخصات اسفناج
اسفناج گیاهی است یکساله دارای ساقه ای راست به ارتفاع نیم متر که برگ های آن پهن و نرم مثلثی شکل برنگ سبز می باشد . اسفناج نسبت به سرمای زمستان مقاوم است. دو نوع اسفناج وجود دارد که بنام پائیزه و بهاره نامیده می شود. اسفناج بهاره در فصل بهار کاشته می شود و به اسفناج انگلیسی معروف است . نوع پائیزه آن که به خاک بسیار غنی احتیاج دارد در پائیز کاشته می شود . گل های اسفناج برنگ سبز کمرنگ می باشد. اسفناج چون دارای مواد غذایی فراوانی است کشت آن امروز در تمام نقاط دنیا معمول است.
اسفناج گیاه بومی ایران است و از اوائل قرن اول میلادی کم کم به نقاط دیگر دنیا راه یافت. بطوریکه در تاریخ مسطور است اسفناج در قرن هفتم در چین و در قرن دوازدهم در اسپانیا کشت می شده است .
خواص اسفناج و فواید آن برای سلامتی
۱- اسفناج فیبر زیادی دارد
اسفناج دو برابر دیگر سبزیجات فیبر دارد. یک پیمانه اسفناج حدود ۲۰ درصد فیبر دارد که مانع یبوست می شود و به هضم غذا کمک میکند. فیبر موجود در این سبزی، قند خون را پایین نگه داشته و با ایجاد حس سیری میتواند مانع از پرخوری شود.
۲- خواص اسفناج برای مبارزه با سرطان
پژوهشها نشان داده فلاوونوئید موجود در اسفناج، تقسیم سلولی سلولهای سرطانی در معده و پوست را کاهش می دهد. همچنین سبب کاهش چشمگیر خطر ابتلای افراد به سرطان پروستات میشود.
۳- خاصیت ضدالتهابی دارد
نئوگزانتین و ویولاگزانتین از جمله مواد ضدالتهابی هستند که به وفور در اسفناج یافت میشود. بنابراین اسفناج نقش مهمی در کنترل التهابات ایفا میکند.
۴- حاوی آنتیاکسیدانهای قوی است
ویتامین C و E، بتاکاروتن، منگنز، روی و سلنیوم موجود در اسفناج همگی از آنتیاکسیدانهای قوی برای مقابله با پوکی استخوان، گرفتگی رگها و فشار خون بالا هستند.
۵- خواص اسفناج برای کاهش فشار خون
مطالعات دانشمندان نشان داده است پپتیدهای موجود در اسفناج با جلوگیری از فعالیت برخی آنزیمها سبب کاهش چشمگیر فشار خون میشود.
۶- خواص اسفناج برای بهبود بینایی
دو آنتیاکسیدان لوتئین و زآگزانتین به میزان زیاد در اسفناج موجود است که از چشم در برابر آب مروارید و دژنراسیون ماکولا (تباهی لکه زرد) که به دلیل افزایش سن در برخی سالمندان روی میدهد، محافظت میکند.
۷- خواص اسفناج برای تقویت سیستم ایمنی بدن
یک پیمانه اسفناج حاوی مقادیر فراوانی ویتامین A است که نهتنها برای برخی از بخشهای بدن نظیر پوستههای مخاطی و دستگاه تنفسی و رودهای بسیار سودمند است، بلکه یکی از مواد ضروری برای گلبولهای سفید خون برای مقابله با عفونتهاست.
۸-طراوت پوست را حفظ میکند
حجم زیاد ویتامین A موجود در اسفناج به سلامت پوست کمک کرده و رطوبت مورد نیاز آن را تأمین میکند. این ویتامین برای مقابله با آکنه و حتی چین و چروک پوست نیز سودمند خواهد بود.
۹- خواص اسفناج برای تقویت استخوان ها
یک پیمانه اسفناج، مقادیر زیادی ویتامین K دارد که میتواند از فعالیت زیاد استئوکلاست (سلولهایی که سبب تخریب استخوانها میشود) جلوگیری کند. همچنین این ویتامین به ساخت استئوکلسین پروتئینی که برای حفظ تراکم و مقاومت استخوانها ضروری است کمک میکند. مصرف یک پیمانه اسفناج تازه یا یک ششم پیمانه اسفناج پخته، حدود دو برابر نیاز روزانه بدن به ویتامین K را برطرف میکند. ویتامین K همراه با کلسیم و منیزیم موجود در اسفناج برای استحکام استخوانها دارای اهمیت اساسی هستند.
۱۰- ساز و کار کلسیم در بدن را تنظیم میکند
ویتامین K یکی از اجزای لازم برای شکلگیری فرآیندی است که از رسوب کلسیم در رگها و در نتیجه تصلب شرایینها و نیز بیماریهای قلبی و عروق جلوگیری میکند.
۱۱- خواص اسفناج و حفاظت از سیستم عصبی بدن
ویتامین K فراوان در اسفناج به ساخت پوشش اطراف عصبهای موجود در بدن کمک میکند. این پوشش نقش مهمی در حفظ سیستم عصبی بدن انسان دارد.
۱۲- سرشار از ویتامینها است
این سبزی پرخاصیت سرشار از ویتامینهای مختلف از جمله A، K، D و E بوده و حاوی مواد معدنی فراوانی نیز هست.
۱۳-منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ است
به گفته پژوهشگران، اسیدهای چرب امگا ۳، میتوانند از بدن در برابر بسیاری از بیماریها، محافظت کنند.
۱۴-بدن را قلیایی میکند.
۱۵-کلسترول خون را پایین میآورد.
۱۶- اسفناج خواص مفید خود را به مدت طولانی حفظ میکند
تحقیقات نشان داده حتی نورهای مصنوعی که در فروشگاهها بر روی کیسههای پلاستیکی حاوی اسفناجها میتابند در واقع به حفظ برگهای آن در برابر فاسد شدن کمک میکنند و این نشان میدهد اسفناج از لحاظ متابولیکی به مدت طولانی فعال و تازه است.
مضرات اسفناج
اسفناج به علت داشتن اگزالات برای بیماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگ های کلیه و مثانه مناسب نیست. همچنین افرادی که سرد مزاج هستند باید اسفناج را با ادویه گرم نظیر زنجبیل و هل میل نمایند .
گاهی پیش میآید، بدن مان در شرایطی قرار دارد که مصرف برخی از میوهها و سبزیهای تازه نیز ممکن است برای آن مضر باشد. اسفناج نیز از این امر مستثنا نیست. زمانهایی پیش میآید که باید از مصرف این گیاه مفید و شفابخش پرهیز کرد.
افراد مبتلا به اسهال نباید اسفناج مصرف کنند زیرا اسفناج بهدلیل خاصیت ملین بودنش موجب تشدید اسهال میشود.
زیادهروی در مصرف اسفناج موجب بروز آکنه در برخی از افراد میشود. بنابراین همواره باید نه تنها در مصرف اسفناج بلکه در مصرف هر ماده غذایی تعادل را درنظر داشت.
کارشناسان به تازگی دریافته اند مصرف سبزیجات حاوی آهن از جمله اسفناج میتواند در مغز فرآیندی شبیه به زنگ زدگی سطح فلزات ایجاد و زمینه ساز ابتلا به بیماری آلزایمر شود.