
با ما همراه باشید تا با خواص ارزن آشنا شوید.
ارزن یک دانه باستانی محسوب میشود که از ۱۰۰۰۰ سال پیش در آسیای شرقی کشت میشده است. انواع مختلفی دارد که انواع مرواریدی و انگشتی از معروفترین آنها میباشند. اگرچه ارزن اغلب به عنوان غذای پرندگان محسوب میشود، ولی فقط مخصوص آنها نیست و به عنوان یکی از غلات خوشمزه جهت تهیه انواع متنوعی از غذاها در بسیاری از کشورها به ویژه چین، آفریقا و هند کاربرد دارد. ارزن در تمام طول سال موجود است و از نظر اندازه کوچک بوده و شکل گردی دارد که به رنگهای سفید، زرد کم رنگ، قهوهای، خاکستری یا بنفش دیده میشود.
ارزن از نظر طعم، شیرینی ملایمی داشته و حاوی هزاران ماده مغذی مفید است و بیش از یکسوم جمعیت جهان از آن تغذیه میکنند.
ارزش غذایی ارزن
مواد مغذی ارزن شامل ۱۵ درصد پروتئین، مقادیر بالای فیبر، ویتامینهای B کمپلکس (نیاسین، فولاسین و ریبوفلاوین)، مواد معدنی آهن، منیزیم، فسفر، منگنز، پتاسیم، کلسیم و روی، آمینواسیدهای ضروری متیونین، لسیتین و ویتامین A و غنی از فیتوکمیکالهایی مثل اسید فیتیک میباشد.
ارزن از نظر کلسیم غنی بوده و به تحکیم استخوانها کمک کرده و ریسک استئوپروزیس را کاهش میدهد. همچنین به خاطر آهن موجود در ارزن در افراد دچار آنمی میتواند مفید واقع شود.
در طب سنتی بیان شده که ارزن از نظر طبیعت، حرارتی خنککننده دارد و دارای ویژگیهای ضد افسردگی و بیخوابی، آرامشبخشی، ضد قارچ، دافع بلغم، چربی خون و اخلاط سینه میباشد، قابض بوده و آرد آن درمان کننده اسهال صفراوی است. همچنین موجب تنظیم حرارت بدن میگردد.
سوپ ارزن در استفراغ و سوءهاضمه مفید است و همچنین استفاده منظم از سوپ آن برای ویار و تهوع بامدادی میتواند موثر باشد.
خواص ارزن برای سلامت قلب شما
اگر میخواهید از قلبتان محافظت کنید، ارزن یکی از بهترین دانههای ممکن است که میتوانید به رژیم غذاییتان اضافه کنید. ارزن، یک منبع غنی از منیزیم است که یک ماده معدنی مهم برای کاهش فشار خون و خطر حملات قلبی است.
همچنین ارزن یک منبع عالی از پتاسیم هم هست که بعنوان یک گشاد کنندهی عروق عمل میکند و فشار خون را بیشتر، پایین نگه میدارد. کاهش فشار خون و بهینهسازی گردش خون شما، یکی از بهترین راهها برای حفاظت از سلامت قلبی و عروقیتان است.
ارزن در برابر برخی از بیماریهای مزمن مانند سرطان و بیماری قلبی نیز نمی تواند مفید باشد.
مضرات ارزن
۱- زنان آبستن مجاز به مصرف ارزن نمی باشند. زیرا ممکن است که موجب سقط جنین بشود.
۲- زیاده روی در مصرف ارزن جایز نبوده و موجب ازدیاد اسید اوریک، سنگ مثانه ، ناراحتی معده و ضعف قوهباء می شود.
۳- اشخاص مبتلا به کلسترول ، نقرس، تصلب شرائین، گرفتگی و احتقان مثانه و آترومی مجاز به مصرف ارزن نمی باشند.
خواص ارزن برای سم زدایی از بدن
آنتی اکسیدانهای بسیاری در ارزن وجود دارند که علاوه بر تاثیر مفیدشان در خنثی کردن رادیکالهای آزاد (که میتوانند باعث سرطان شوند) میتوانند سموم دیگر را نیز از بدن دفع کنند، مانند سمومی که در کلیه و کبد شما هستند.
ارزن دارای ترکیبات مفیدی است که میتوانند از طریق افزایش دفع مناسب و بی اثر کردن فعالیت آنزیمی در اندام ها، بدن شما را از هرگونه عوامل خارجی و سموم پاکسازی کنند.
خواص ارزن و دستگاه تنفسی
تحقیقات، به روشنی نشان دادهاند که ارزن میتواند بطور قابل توجهی کیفیت زندگی افرادی که از کودکی مبتلا به آسم بودهاند را بهبود ببخشد و همچنین در وهلهی اول میتواند، از گسترش آن جلوگیری کند. اگرچه برخی از شواهد بحث برانگیز است اما نشان میدهد که میزان خس خس سینه و حملات آسم در کودکانی که مقدار زیادی غلات مانند ارزن مصرف میکردند، بطور قابل توجهی کمتر شده است.
همچنین گندم دارای یک مادهی حساسیت زای متداول است که با آسم و خس خس در ارتباط است ولی ارزن چنین ترکیباتی ندارد و چنین تاثیر بدی نمیگذارد.
توجه: با توجه به استرسهای امروزی در بدن ما (بویژه در سیستم غددی) برای اینکه هضم، بدرستی انجام شود به فعالیت بیشتری نیاز است و فرایند هضم ارزن هم ممکن است سنگین باشد. بنابراین، قبل از اینکه رژیم غذاییتان را به رژیم غذایی سرشار از ارزن تغییر دهید، دربارهی سلامت تیروئید و سایر غددتان با پزشک خود مشورت کنید.