
آشنایی با فواید و مضرات کاکوتی
آشنایی با فواید و مضرات کاکوتی
کاکوتی (Ziziphora) که به نام مشک طرامشک و آنخ هم شناخته می شود یکی از گیاهان دارویی پرکاربرد در طب سنتی است که برای درمان
معده درد، دل پیچه، اسهال و بیماری های تنفسی استفاده می شود.گیاهی از تیره نعنائیان است که کاربرد های غذایی و دارویی بسیار دارد.

این گیاه هم خاصیت داروئی دارد و هم خاصیت غذایی . کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کار برد دارد . کاکوتی را اکثرا به همراه
چای دم می کنند و اینگونه طعم خوبی را به چای اضافه میکند و بعضی اوقات هم به تنهایی دم می شود.این روش بسیار مورد استقبال است. آب جوش ، رنگ
سبز و خوش بویی را به خود می گیرد.
این گیاه چند ساله است و بوته های آن پرپشت و ارتفاع آن بین ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر می باشد و به آن کهلیک اُتی (به معنای علف کبک) و یا کلکوتی میگویند .
کاکوتی دارای گل های بنفش است؛ از برگ های خشک شده و خردشده کاکوتی به عنوان طعم دهنده در دوغ استفاده می شود.استفاده از این گیاه کمی هم
به عنوان ادویه در غذاها کاربرد دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن است.
از برگهای خرد شده کاکوتی به عنوان طعم دهنده دوغ میتوان استفاده کرد.
قسمتهای مورد استفاده این گیاه شامل قسمتهای هوایی (برگ و گل) میباشد.
طبیعت گیاه کاکوتی گرم و خشک است.

خواص دارویی کاکوتی
- در طب سنتی، گیاه کاکوتی یک بادشکن طبیعی است و به دلیل خواص ضد درد که دارد برای درمان کمردرد و دل درد شدید در دوران قاعدگی زنان استفاده میشود.
- کاکوتی کوهی به عنوان یک گیاه قاعده آور شناخته می شود و میتواند به درمان قاعدگی نامنظم کمک کند.
- کاکوتی یکی از بهترین گیاهان دارویی برای تقویت قوای جنسی در مردان بوده و به درمان ناتوانی جنسی و ناباروری مردان کمک میکند.
- کاکوتی دارای خواص ضد التهابی و آرام بخش طبیعی است که به درمان معده درد، نفخ شکم، دل پیچه و سلامت دستگاه گوارش کمک میکند.
- علاوه بر این کاکوتی به دلیل خواص ضد میکروبی که دارد، خطر ابتلا به زخم معده ناشی از هلیکو باکتر پیلوری را کاهش میدهد.
- توصیه می شود که برای بهبود هضم غذا و درمان معده درد، یک فنجان دمنوش کاکوتی را بعد از غذا بنوشید تا تاثیر بیشتری داشته باشد.
****
- در طب سنتی از کاکوتی برای درمان اسهال استفاده میشود؛ کاکوتی دارای خواص ضد عفونی کننده قوی است که روده را پاک سازی کرده و اسهال را درمان میکند.
- یک تحقیق اولیه در ایران نشان میدهد که عصاره کاکوتی بر روی سلول های بتای پانکراس اثر گذاشته و با افزایش ترشح انسولین، باعث کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ میشود.
- در طب سنتی از کاکوتی برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی و آنفلونزا استفاده می شود؛ کاکوتی دارای خواص ضد باکتریایی قوی بوده و خطر ابتلا به سرماخوردگی و آنفلونزا را کاهش می دهد.
- گیاه کاکوتی، خلط آور است که باعث سم زدایی و پاک سازی دستگاه تنفسی شده و به درمان سرفه و برونشیت کمک میکند.
- گیاه کاکوتی کوهی به دلیل خواص ضد التهابی و ضد درد، می تواند به درمان روماتیسم و سیاتیک کمک کند.
- یک تحقیق در سال ۲۰۱۳ نشان داده که کاکوتی خواص ضد سرطانی دارد و یکی از بهترین گیاهان دارویی برای پیشگیری و درمان سرطان معده می باشد.
- روغن کاکوتی یکی از بهترین روش ها برای پاک سازی پوست از آلودگی هاست که به روشن تر و سفید تر شدن پوست صورت کمک می کند.
- روغن کاکوتی دارای خواص ضد باکتریایی است و چون بوی تندی دارد، میتوان از آن به عنوان یکی دئودورانت طبیعی استفاده کرد.
- دمنوش کاکوتی، تب مالت را درمان میکند.
- دمنوش کاکوتی برای درمان خون دماغ شدن در کودکان و بزرگسالان مفید میباشد؛ اگر خون دماغ شدید یک پنبه را به دمنوش کاکوتی آغشته کرده و در بینی خود بگذارید.
- دمنوش کاکوتی باعث تقویت قلب شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته قلبی را کاهش میدهد.
- عرق کاکوتی خواص ضد عفونی کننده دارد و یکی از بهترین نوشیدنی ها برای درمان معده درد، نفخ شکم و سلامت دستگاه گوارش میباشد.

مضرات کاکوتی
- مصرف کاکوتی در دوران بارداری بر جذب آهن بدن تاثیر دارد.
- به دلیل اینکه کاکوتی یک گیاه قاعده آور است و می تواند خطر سقط جنین در دوران بارداری را افزایش دهد، توصیه می شود که زنان باردار بهتر است از زیاده روی در مصرف آن اجتناب کنند.
- به طور کلی مصرف گیاه کاکوتی نباید به صورت مداوم و زیاد باشد و بهتر است پس از هر ۶ روز مصرف مداوم، یک روز و پس از هر ۳ هفته مصرف، یک هفته از مصرف آن خودداری شود.