
در این مطلب با خواص وانیل بیشتر آشنا خواهیم شد.
وانیل میوه گیاهی است به نام وانیل. عطر دلپذیر و طعم وانیل آن را به عنصر ضروری در صنعت مواد غذایی و آشامیدنیها تبدیل کرده است و اغلب در تهیه دسرها، پودینگها، شیرهای طعمدار و … مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین از آن برای شیرین کردن و طعم دادن به قهوه، ماست، بستنی، نوشابهها، کیکها و مواد غذایی پختهشده استفاده میکنند.
آشنایی با گیاه وانیل
درخت وانیل گیاهی است پایا خزنده یا بالا رونده، دارای ساقه سبز دراز، برگهای متناوب، پهن، نرم، ضخیم، بیضی شکل و نوک تیز سبز و تعداد زیادی ریشه های هوایی که از کنار هر برگی بیرون میآید که با کمک آنها به تنه درختان مجاور میچسبد و بالا میرود.
این گیاه بومی مناطق مرطوب و حاره و در جنگلهای مرطوب جنوب شرقی مکزیک و آمریکای مرکزی و هند غربی و آمریکای جنوبی میروید. ساقه های پیچیده آن تا ارتفاع حتی ۱۰۰ متر نیز ممکن است برسند و تا بالاترین ارتفاع درختان بزرگ جنگلی نیز بالا میرود.
خواص وانیل در طب سنتی
از دیدگاه طب سنتی وانیل نیز همچون دیگر ادویه ها دارای ویژگیهای خاص خود است. تأثیر وانیل بر روی سیستم عصبی و مغز انسان موجب کاهش ترس و واهمه شده، افسردگی را نیز کاهش میدهد
ماده معطر وانیل از میوه این گیاه گرفته میشود. میوه آن به شکل غلاف لوبیا است و قبل از اینکه کاملاً برسد آن را میچینند و خشک میکنند در موقع چیدن، میوه ها عطری ندارند ولی پس از اینکه چیده شد در دوران خشک کردن و عمل آوردن آن، عطر مطبوع وانیل در آن ایجاد میشود.
این ادویه در علم آروماتراپی نیز طرفداران خاص خود را دارد. در طب معاصر از آن برای درمان تب و تقویت میل جنسی استفاده میشود و از آنجایی که دارای خواص آنتیاکسیدانی است با رادیکالهای آزاد بدن مبارزه میکند.
خواص وانیل (طبیعت و خواص درمانی)
طبع وانیل گرم و خشک است.
خواص درمانی وانیل به شرح زیر می باشد:
یکی از مهمترین خواص وانیل که در طب سنتی به آن اشاره شده است، تاثیر مثبت آن بر روی سیستم عصبی، ایجاد نشاط، رفع افسردگی و کاهش ترس است.
استفاده از از وانیل در رژیم غذایی به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک می کند.
وانیل دارای خاصیت باکتریواستاتیک است، بنابراین از فعالیت میکروبها جلوگیری میکند و از ایجاد نفخ و التهاب روده ها ممانعت به عمل می آورد.
مصرف وانیل غدد تناسلی را فعالتر میسازد، به طوریکه با اضافه کردن وانیل در نوشیدنی ها، می توان دارویی برای تقویت غرایز جنسی درست کرد.
خواص وانیل برای آلزایمر
از خواص وانیل کمک به پیشگیری از بیماری آلزایمر و پارکینسون در سالمندان میباشد. به طور کلی مصرف وانیل از کم شدن حافظه جلوگیری مینماید.
خواص وانیل برای سلامت قلب
از دیگر خواص وانیل جلوگیری از لخته شدن خون، التهاب و انسداد رگها، کاهش کلسترول بد خون و .. است. از این رو مصرف آن برای تقویت قلب مفید بوده، خطر بروز سکته قلبی را کاهش میدهد.
افرادی که قاعدگی نامنظم دارند، می توانند برای تنظیم دوران قاعدگی از وانیل استفاده کنند. همچنین وانیل باعث ترشح هورمون های استروژن و تستوسترون و هورمون های زنانه و مردانه می شود.
وانیل باعث بهبود علائم سرما خوردگی مانند سرفه، گلو درد، سر درد، مشکلات سینوس و حساسیت فصلی می شود.
وانیل حاوی موادی است که با دندان درد و عفونت دندان مقابله می کند. همچنین مصرف آن برای پیشگیری از پوسدگی دندانها مفید است.
به طور کلی وانیل به دلیل وجود انواع آنتی اکسیدان موجود در آن دارای خاصیت ضد سرطان بوده، از بروز سرطان به ویژه سرطان سینه پیشگیری میکند.
خواص وانیل برای پوست
وانیل دارای موادی است که برای پوست بسیار مفید بوده، مخلوط وانیل به همراه روغن های گیاهی به نرمی و لطافت پوست کمک کرده، مانع از پیری زودرس پوست می شود. همچنین وانیل درمان موثری برای جوش های صورت محسوب می شود. اثرات التهابی ناشی از آن را رفع کرده و باعث کاهش ماندگاری اثر جوش ها روی پوست می شود.
در گذشته از وانیل تازه برای مراقبتهای پوستی در مقابل نور خورشید استفاده میکردند. تحقیقات نشان میدهد که دانههای وانیل دارای مولکولهایی هستند که برای پوست خاصیت التیام بخشی و ترمیمی دارند.
بر اساس آزمایشات، مولکولهای وانیل عملکرد پوست را تحریک میکند و باعث تسریع در رشد پوست میشود. مولکولهای وانیل در انسجام پوست، فرآیند جذب آب، طراوت، تازگی و استحکام پوست موثر هستند.
به گفته متخصصان، وانیل در تمام دنیا در درمانهای پیری پوست کاربرد دارد. از ترکیب وانیل با روغن کنجد یا آفتابگردان خمیری بدست میآید که از خشکی پوست جلوگیری کرده و باعث نرمی و لطافت آن میشود.
عوارض مصرف زیاد وانیل
وانیل در حد مصرف دارویی و خوراکی عارضه جانبی ندارد. اما به علت قاعده آور بودن ، زنان باردار باید در مصرف آن احتیاط کنند. این گیاه مانند همه گیاهان دیگر ممکن است در بعضی افراد ایجاد حساسیت کند. این مورد مربوط به مواد اسانسی وانیل نیست و به دلیل اگزالات کلسیم موجود در گیاه است .
افرادی که با وانیل کار می کنند ، ممکن است دچار سردرد ، راش های پوستی و بدخوابی شوند. این حالات به نام علایم وانیلی لیسم شناخته شده اند.