
در این مطلب با خواص شبدر، شبدر قرمز، کاربردها و مصارف درمانی آن آشنا خواهیم شد؛ با ما همراه باشید.
آشنایی با گیاه شبدر:
شبدر قرمز گیاهی دائمی و سه برگچهای است. ارتفاع آن به حدود ۳۰ تا ۷۰ سانتی متر می رسد و دارای گل های لوله ای شکل صورتی – بنفش می باشد.
این گیاه به طور معمول در اروپا، آسیای غربی و آفریقا رشد می کند و بومی آمریکای شمالی می باشد. حدود ۳۰۰ گونه از انواع شبدر در دنیا وجود دارد.
شبدر آبی نوع دیگری از شبدر است. گیاهی خودرو، آبزی خزنده و ضخیم می باشد. برگ و ساقه های گل دار تا ارتفاع ۳۰ سانتی متر رشد می نماید. برگ های آن با دمبرگ دراز و سه تایی هستند. هر برگچه آن به شکل تخم مرغ می باش. در نوک ساقه یک گل آذین پر گل هرمی موجود است. گل های آن به رنگ سفید مایل به صورتی، با پنج گلبرگ پوشیده از کرک های دراز می باشد و در فاصله ماه های فروردین تا خرداد گل های آن قابل مشاهده هستند.
در ایران ۵۴ نوع شبدر موجود است که از این تعداد دو نوع شبدر ایرانی و شبدر برسیم به شکل وسیع کشت می گردند.
گلهای شیرین و صورتی آن خوردنی هستند و برای طعمدهی به نوشیدنیها و سالادها از آن استفاده میشود. از برگهای سبز این گیاه برای درست کردن چای گیاهی استفاده میشود.
آشنایی با خواص شبدر، شبدر قرمز، کاربردها و مصارف درمانی آن
*****
خواص شبدر و کاربردهای درمانی آن
۱- خواص شبدر برای کاهش سرعت پیری پوست
یائسگی غالباً با فقدان کلاژن پوست، ضخامت پوست، و رطوبت همراه است. این علائم به دلیل کمبود استروژن رخ میدهند. شبدر قرمز با تأثیری مشابه استروژن فرآیند پیری پوست را به تعویق میاندازد و به حفظ جوانی و شفافیت پوست کمک میکند. همچنین ضخامت مناسب و انعطاف پذیری خوبی به پوست میبخشد.
۲- شبدر قرمز و تسریع بهبود زخمها و سوختگی ها
شبدر قرمز فرآیند بهبود زخمها و سوختگی را سرعت میبخشد. استفاده موضعی شبدر قرمز به میزان مناسب میتواند به درمان سریع زخم ها کمک کند.
۳- خواص شبدر قرمز برای درمان اگزما
از گذشته تا کنون از شبدر قرمز به شکل کرم یا لوسیون به صورت موضعی در درمان اگزما، زخمها و دیگر اختلالات پوستی استفاده میشود.
۴- شبدر قرمز و درمان سرطان
ثابت شده است که شبدر قرمز به دلیل وجود استروژن مؤثرترین روش برای جلوگیری از سرطان مخاط رحم و سرطان پروستات است. بسیاری از محققان کارآمدی شبدر قرمز را در درمان سرطان پوست، بهعنوان مکمل جریان پزشکی، تأیید کردهاند.
۵- خواص شبدر قرمز برای تقویت مو
چای شبدر قرمز به دلیل وجود ایزوفلاون، یک شستشو دهنده مؤثر به حساب میآید. این چای همچنین، با جلوگیری از شوره و خارش سر، مو را تقویت میکند. استفاده از این گیاه باعث نرم شدن مو میشود و به حجم و درخشندگی مو میافزاید.
۶- بهبود سلامت قلبی عروقی
شبدر قرمز برای سلامت قلب مفید است زیرا ایزوفلاونهای موجود در آن یک مؤلفهی مؤثر برای افزایش HDL (یا کلسترول خوب) در زنان پیش از یائسگی و پس از آن است. تحقیقات نشان میدهند شبدر قرمز یک محافظ شیمیایی است، به این معنی که از بافت بدن در برابر اقدامات آسیبرسان درمانهای ضدسرطان محافظت میکند. همچنین حاوی یک ترکیب رقیقکننده خون مانند کومارین است که به حفظ انعطافپذیری عروق کمک میکند. این گیاه از لخته شدن خون جلوگیری میکند و از سلامت گردش خون اطمینان حاصل میکند.
آشنایی با خواص شبدر، شبدر قرمز، کاربردها و مصارف درمانی آن
*****
۷- خواص شبدر برای بهبود علائم یائسگی
مطالعات نشان دادهاند که ایزوفلاونهای موجود در شبدر قرمز به کاهش علائم یائسگی کمک میکنند. علائمی مانند گرگرفتگی و تعریق شبانه، سفتی سینه و سندرم پیش از یائسگی (PMS).
اگرچه چنین مطالعاتی جامع نیستند، ولی بسیاری از زنان پس از یائسگی در سراسر دنیا از مزایای این گیاه اعجاب انگیز استفاده میکنند.
۸- ناباروری را درمان میکند
افرادی که از پایین بودن سطح استروژن، ناباروری، یائسگی زودرس و سقط مکرر جنین رنج میبرند میتوانند به میزان زیادی از مزایای ایروفلاونهای موجود در شبدر قرمز بهره بگیرند. بااینحال، زنانی که استروژن بالایی دارند همانند مبتلایان به سرطان سینه، سرطان رحم، آندومتریوز و فیبروم رحم باید از مصرف آن خودداری کنند.
۹- خواص شبدر در پیشگیری از پوکی استخوان
زنان پیش از یائسگی و پس از آن با ریسک بالای کاهش چگالی استخوان مواجه هستند. این امر به دلیل کاهش سطح استروژن در بدن اتفاق میافتد که به پوکی استخوان منجر میشود. ایزوفلاونهای موجود در شبدر قرمز میزان چگالی استخوان را افزایش میدهند و فرآیند استهلاک استخوان را طولانیتر میکنند.
۱۰- افزایش ایمنی بدن
شبدر قرمز سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و از ما در برابر سرفه، سرماخوردگی، آسم، سیاه سرفه، عفونتهای تنفسی یا احتقان و بیماریهای مرتبط دیگر حفاظت میکند.
شبدر قرمز را میتوان به روشهای مختلف از جمله چای، قرص، کپسول و عصارههای مایع مصرف کرد.
آشنایی با خواص شبدر، شبدر قرمز، کاربردها و مصارف درمانی آن
*****
طرز تهیه جوانه شبدر
برای تهیه جوانه شبدر ابتدا ۱۰۰ تا ۲۵۰ گرم دانه شبدر را پاکسازی کرده و بشویید. سپس در ظرف آبی خیس کرده و در جای خنک و دور از نور زیاد گذاشته و روزانه یک تا دو بار آب آن را عوض کنید. پس از حدود دو روز خیس بودن آنها را داخل آبکش ریخته و دستمالی مرطوب روی آن قرار دهید و سطح دستمال را مرطوب نگاه دارید. این عمل را تا زمانی که جوانه از پوسته دانه بیرون بزند ادامه دهید. اگر مراقبت های لازم را انجام دهید ظرف ۳ الی ۵ روز با توجه به نوع دانه جوانه ها آماده می شوند. بعد از اینکه جوانه آماده شد آن را در یک ظرف در بسته در یخچال نگهداری کنید .
روش مصرف جوانه شبدر
۱- یکی از روش های استفاده از جوانه شبدر به این صورت است که می توانید جوانه تازه را هر وعده یک قاشق مرباخوری بعد از اینکه خوب جویده شد بخورید.
۲- همچنین می توانید هنگام تهیه سالاد مقداری از آن را به سالاد اضافه و نوش جان کنید.
۳- میتوانید جوانه شبدر را پس از خشک کردن آسیاب کنید و از آن به همراه سبزیجات و سایر جوانه ها سوپ جوانه درست کنید.
آشنایی با خواص شبدر، شبدر قرمز، کاربردها و مصارف درمانی آن
*****
عوارض و موارد منع مصرف شبدر
افرادی که از آنتی کلاژن (یا رقیق کنندههای خون) استفاده میکنند، افرادی که مبتلا به سرطان سینه هستند، زنان باردار، زنان شیرده و نوزادان باید از مصرف این گیاه پرهیز کنند.