
در این مطلب با خواص ازگیل و فواید درمانی آن آشنا خواهیم شد؛ با ما همراه باشید.
آشنایی با ازگیل:
گیاه ازگیل به صورت درختچه و متعلق به خانواده گل سرخیان است. ارتفاع درختچه های ازگیل گاهی به ۸ متر نیز می رسد. برگ های آن پهن، سبز تیره و بیضی شکل هستند. میوه ازگیل بسیار سفت و اسیدی است و تا زمانی که کاملاً رسیده نشود، قابل خوردن نیست. ازگیل یکی از معدود میوههایی است که در فصل پاییز و زمستان به بار مینشیند. گوشت میوه ازگیل پس از رسیدن از سفید به قهوه ای تیره تبدیل شده و کاملا نرم و شیرین می شود.
قسمت مورد استفاده این گیاه، میوه آن است. همچنین در طب سنتی از برگ و هسته آن برای درمان بیماریها استفاده می شود.
ازگیل بومی شمال ایران است و در زبان گیلکی به آن کونوس و در زبان مازندرانی به آن کنس یا کندس می گویند.
طبیعت و ارزش غذایی ازگیل
طبیعت ازگیل سرد و خشک می باشد. ازگیل سرشار از آنتی اکسیدان ها، فلاونوئید ها، ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B5، ویتامین B6، ویتامین B9 و ویتامین C است.
علاوه بر آن دارای پتاسیم، کلسیم، منیزیم، فسفر، آهن، منگنز، روی، مس و سلنیوم می باشد.
خواص ازگیل برای سلامتی
۱- درمان سنگ کلیه
از مهم ترین خواص ازگیل می توان به برطرف کردن مشکلات کلیوی اشاره کرد. دلیل آن این است که ازگیل آب مولکولی فراوانی دارد و بدن را سم زدایی میکند. مصرف مداوم ازگیل دفع ادرار را تسهیل مینماید و سنگهای کلیوی را از بین میبرد. برای از بین بردن سنگهای کلیوی علاوه بر میوه ازگیل، از جوشانده برگ ازگیل، نیز میتوان استفاده نمود.
۲- خواص ازگیل برای کاهش فشار خون
پتاسیم از مواد مغذی است که به مقدار زیاد در ازگیل وجود دارد و بهعنوان منبسط کنندهی رگها برای سیستم قلبی عروقی عمل میکند. پتاسیم با کاهش کشیدگی و فشار روی رگها و عروق خونی میتواند فشار خون را پایین بیاورد و از قلب محافظت کند. پتاسیم اغلب یک تقویتکنندهی مغز نیز در نظر گرفته میشود، زیرا جریان خون به مویرگهای مغز را افزایش میدهد و میتواند عملکرد شناختی را بهبود ببخشد.
۳- پیشگیری از دیابت
چای ازگیل اغلب بهعنوان روشی برای پیشگیری یا درمان دیابت پیشنهاد میشود، علت آن این است قند خون در افرادی که بهطور منظم از چای ازگیل استفاده میکنند بهطور چشمگیری کاهش مییابد. ترکیبات ارگانیک منحصربهفرد موجود در چای ازگیل قادر به تنظیم سطوح گلوکز و انسولین هستند که به محافظت از بدن در برابر دیابت کمک میکند. همچنین برای افرادی که به دیابت مبتلا هستند، اجتناب از افتوخیز ناگهانی قند خون اهمیت ویژهای دارد که چای ازگیل میتواند در این امر نقش مؤثری داشته باشد.
۴- خواص ازگیل برای پیشگیری از سرطان
آنتیاکسیدان های موجود در ازگیل قادرند رادیکال های آزاد را در درون بدن خنثی کنند. رادیکالهای آزاد بهعنوان یک محصول جانبی متابولیسم سلولی، در داخل سلول تولید میشوند. این مولکولها با الکترونهای جفتنشده شان میتوانند باعث جهش سلولهای سالم شوند که این امر به بیماریهای مزمن از جمله سرطان منجر میشود. چای ازگیل بهطور خاص به کاهش میزان بروز سرطان ریه و دهان کمک میکند.
۵- بهبود سیستم تنفسی
مواد خلطآور در درمان سرماخوردگی و سایر عفونتهای تنفسی، بسیار مهم هستند. چای ازگیل بهعنوان یک خلطآور بهکار میرود؛ خواه بهصورت نوشیدنی یا برای غرغره کردن. چای ازگیل میتواند باعث سرفه و خروج خلط و مخاط شود. خلط، جایی است که باکتریها میتوانند زندگی و رشد و در عین حال سایر علائم را تشدید کنند. بنابراین خروج آنها از دستگاه تنفسی میتواند حال شما را بهسرعت بهبود بخشد.
۶- خواص ازگیل برای تقویت سیستم ایمنی
ازگیل منبعی فوقالعاده از ویتامین C است. ویتامین C یک جزء کلیدی در سیستم ایمنی است. ویتامین C به افزایش تولید گلبولهای سفید خون، اولین خط دفاعی بدن در مقابل پاتوژنها کمک میکند و همچنین بهعنوان یک آنتیاکسیدان برای پیشگیری از بیماریهای مزمن عمل میکند. علاوه بر این، ویتامین C برای تولید کلاژن ضروری است. کلاژن پس از یک بیماری یا آسیبدیدگی به رشد و ترمیم بافتها در سراسر بدن کمک میکند.
۷- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
پکتین نوع خاصی از فیبر رژیمی است که در میوهی ازگیل وجود دارد و میتواند به بهبود روند گوارش کمک کند. فیبر رژیمی میتواند مدفوع را حجیم کند و حرکت پیشبرنده را تحریک نماید که این امر به منظم شدن حرکات روده کمک میکند. اگر از یبوست، اسهال، گرفتگی شکم، نفخ یا سایر اختلالات معده رنج میبرید، فیبر رژیمی میتواند التهاب را کاهش دهد و سلامت رودهی شما را بهبود ببخشد.
۸- خواص ازگیل برای کنترل کلسترول
اما تحقیقات نشان میدهند که ازگیل بهطور مستقیم با کاهش سطوح کلسترول در افرادی که بهطور منظم از میوه یا چای آن استفاده میکنند، مرتبط است.
۹- پیشگیری از کاهش تراکم استخوان
ازدست دادن تراکم مواد معدنی استخوان، یکی از مشکلات عمدهای است که افراد با بالا رفتن سن بهخصوص در سنین پس از یائسگی در زنان، به آن دچار میشوند. ثابت شده است که ازگیل از کاهش تراکم استخوان در بخشهای مختلف بدن جلوگیری میکند. این خاصیت ازگیل به دلیل وجود ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات شیمیایی تقلیدکنندهی هورمون در آن است.
۱۰- خواص ازگیل برای تنظیم سیستم گردش خون
برای پیشگیری از کم خونی و علائم ناخوشایند آن لازم است مقدار زیادی آهن در رژیم غذایی هر فرد وجود داشته باشد. ازگیل حاوی غلظتهای بالایی از آهن است. آهن یک بخش ضروری از هموگلوبین است که گلبولهای قرمز اکسیژندار را در سراسر بدن حمل میکند و درنتیجه گردش خون را افزایش میدهد. این کار میتواند به روند التیام سرعت ببخشد، انرژی را افزایش دهد و اطمینان دهد که تمام سیستمهای ارگانی شما با حداکثر ظرفیتشان کار میکنند.
ترشی ازگیل
ترشی ازگیل یکی از انواع ترشی های اصیل و خوشمزه ایرانی است. این ترشی را می توانید در فصل ازگیل که همان فصل پاییز است تهیه کنید و در روزهای سرد سال مانند دیگر ترشی ها مصرف کنید. این ترشی خوشمزه را می توانید به دو صورت تهیه کنید.
روش اول استفاده از ازگیل به صورت کامل است که زیبایی بیشتری دارد و روش دوم استفاده از ازگیل به صورت رنده شده است که در پایان ظاهری مانند ترشی لیته دارد.
عوارض مصرف بیش از حد ازگیل
– زیاده روی در مصرف میوه ازگیل به دلیل مقادیر بالای کلسیمی که دارد، خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد.
– هسته ازگیل حاوی مقادیر بالای ماندلیک اسید است که تحت تاثیر متابولیسم بدن به سیانید تبدیل می شود و می تواند باعث استفراغ و تنگی نفس شود. پزشکان توصیه می کنند که کودکان به هیچ وجه نباید هسته ازگیل را بخورند.
– زیاده روی در مصرف چای و دمنوش برگ ازگیل، منجر به مسمومیت غذایی و سردرد می شود.